Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Reporteri bez granica": Novi neprijatelji medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2010.

Izvor: Blic

„Reporteri bez granica": Novi neprijatelji medija


Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je juče povodom Svetskog dana slobode medija spisak najvećih neprijatelja slobode medija, ili „predatora" među kojima se nalazi i ruski premijer Vladimir Putin i kineski predsednik Hu Đintao.

Ta nevladina organizacija sa sedištem u Parizu navodi da se na spisku nalazi 40 političara, državnih zvaničnika, verskih vodja, kriminalnih ili vojnih organizacija koje ne trpe medije, ponašaju se prema njima kao da su neprijatelji i direktno napadaju novinare. Među novim imenima na listi koja se objavljuje svake godine na Svetski dan slobode medija,su jemenski predsednik AJi Abdulah Saleh, talibanski lider Mula Omar, i predsed-nik raske republike Čečenije Ramzan Kadirov. U prilogu o kineskom predsedniku Hu Djintaou RSF kaže da je angažovao kinesku policiju i propagandu da spreči da se pojavi bilo kakva slobodna štampa. Oni takođe kažu da on odbija da oslobodi aktiviste, pisce blogova i novinare uhapšene tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Govoreći o Putinu Reporteri bez granica navode da je „kontrola ključna reč za ovog bivšeg službenika KGB-a; kontrola države, kontrola ekonomskih i političkih snaga, kontrola geopolitičkih strateških interesa i kontrola medija".

Putinov portaporl rekao je agenciji Asošiejted pres da je njihovo mišljenje pogrešno. Na listi se takodje nalazi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, Sirijski predsednik Bašir al Asad i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, izraelske i palestinske oružane snage, italijanska mafija kao i baskijska organizacija ETA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi