Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nagrade za najbolje evropske novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 04. 2010.

Izvor: Blic onlajn

Nagrade za najbolje evropske novine


Žiri 11. Kongresa evropskih novina, koji se održava u glavnom gradu Austrije, dodelio je u bečkoj Većnici nagrade najboljim novinama Evrope, za koje je ove godine konkurisao 241 dnevni list iz 27 zemalja Evrope.

U kategoriji najbolji nacionalni dnevni list, nagradu je dobio portugalski "Informacao", list koji se, prema oceni žirija, pokazao kao uspešan model novog koncepta dnevnika.

Prema oceni međunarodnog žirija, sastavljenog od predstavnika više evropskih novina i novinarskih škola, zagrebačkom dnevniku "24 sata" dodeljena je specijalna nagrada, uz ocenu da se radi o dnevniku koji je osnovan sa ciljem da bude novina za urbano stanovništvo. Istaknuto je da ovaj list odlično kratkim člancima sa puno slika i bulevarskom orijentacijom, snabdeva čitaoce informacijama širokog spektra.

Za najbolji lokalni dnevnik žiri je proglasio švedski "Smolandposten" iz Veksje-a, a titula najboljeg regionalnog dnevnika dobio je nemački "Štutgarter cajtung".

Inače, među temama o kojima se diskutuje tokom kongresa su, između ostalih, mogućnosti da štampa izdrži udar finansijske krize i pad tiraža, o čemu su prezentovani upozoravajući podaci.

Izazov za medije je i onlajn novininarstvo, kao i nezavisnost medija u prostoru sukobljenih interesa privrede, politike, pravosuđa i civilnog društva.

Svoja iskustva na bečkom skupu, koji se nastavlja danas, razmeniće preko 200 urednika i izdavača iz gotovo svih evropskih zemalja.

Na kongresu učestvuju i predstavnici medija iz jugoistočne Evrope, među kojima i agencija Tanjug.

Javni servis garant kvaliteta

Učesnici Evropskog kongresa štampe u Beču ukazali su danas na potrebu očuvanja javnih servisa u informisanju, ističući da se kvalitet i pouzdanost njihovih informacija zasniva na profesionalnim standardima, a ne na diktatu i zahtevima tržišta.

Nemački novinar Tom Šimek naglasio je da javni servis u medijima jedini može da garantuje kvalitet u novinarstvu, jer nije pod finansijskim pritiskom, odnosno pritiskom tiraža ili gledanosti.

Šimek je za Tanjug objasnio da je u Nemačkoj čak započeta diskusija oko uvođenja barem jednog štampanog medija koji bi radio po principu javnog servisa.

Glavni i odgovorni urednik  Štutgarter cajtunga Joahim Dorfs naglasio je da javni servisi moraju isto kao i privatne novine da se bore za tržište i dokazuju pred javnošću.

On je dodao da novinske agencije predstavljaju osnovu informisanja, pomažu medijima u smislu da tragom inicijalnih agencijskih vesti mogu dalje da profilišu svoja dnevna izdanja, razrađujući agencijske vesti.

Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi