Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Brankici Stanković pretili po Zakonu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2010.

Izvor: Pres

Brankici Stanković pretili po Zakonu!


Sud odlučio da skandiranje navijača Partizana novinarki Brankici Stanković „opasna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija“, nije pretnja već obična uvreda!


Beograd - Prvi osnovni sud odbacio je optužnicu protiv šestorice navijača „Partizana“ koji su 16. decembra 2009. pretili smrću novinarki Brankici Stanković na utakmici sa Šahtjorom. Sud je ocenio da skandiranje: „Opasna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija“ i probadanje lutke sa likom novinarke Brankice Stanković na tribinama stadiona Partizana nije dovoljno da bi navijači bili optuženi za pretnju nasiljem!

Sudsko veće, kojim je predsedavala Jelena Milinović, oslobodilo je optužene Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanju Odalovića i Nemanju Bogdanovića, koji su od decembra bili u pritvoru. On su na stadionu Partizana pretili Brankici Stanković posle emitovanja emisije „Insajder“ u kojoj su prvi put objavljene fotografije i policijski dosijei vođa navijačkih grupa.

Nije pretnja, već uvreda!

Sud je odbacio optužnicu jer, kako je navedeno, „u radnjama optuženih nema elemenata krivičnih dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede“.

- Pevanje stihova „opasna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija“ ne sadrži kvalifikovanu i ozbiljnu pretnju koja bi ugrozila bezbednost Stankovićeve - smatra sudsko veće.

Portparol Prvog osnovnog suda Ivana Ramić kaže da se u ovom slučaju radi „o uvredi na javnom mestu“, a ne o pretnji smrću i da se za to delo postupak vodi po privatnoj tužbi. To znači da se Brankici Stanković poručuje da sama tuži navijače Partizana za uvredu!

S druge strane, portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić kaže da će uložiti žalbu na ovu odluku i pita kako je optužnica mogla da bude odbačena kad je već stupila na pravnu snagu?

- Mi ne mislimo da se radi o uvredi, već baš o onome što piše u optužnici, a to je krivično delo ugrožavanja sigurnosti koje se goni po službenoj dužnosti. Činjenica da je neko sa tribina javno poručivao Brankici Stanković da će „proći k’o Ćuruvija“ jeste pretnja. Ovaj slučaj je i od posebne važnosti kada je u pitanju zaštita novinara, jer je prvi u kojem se novinari tretiraju kao službena lica, i u tom svojstvu uživaju pravnu zaštitu. U pitanju je ozbiljno krivično delo ugrožavanja sigurnosti, i to novinara dok obavlja svoj posao, za koji je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina - kaže Zorić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da bi u ovom slučaju moglo da se razmotri da li u postupanju sudije Jelene Milinović ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka.

- Bez namere da se mešam u postupanje suda, u ovom slučaju VSS treba da postupi u smislu novouvedene nadležnosti, da razmotri postupanje sudije i da utvrdi da li postoje elementi za pokretanje disciplinskog postupka. I svaki građanin ima pravo da pokrene inicijativu pred VSS za proveru rada sudija - kaže Homen.

Brankica neće da tuži

Brankica Stanković neće podnositi privatnu tužbu protiv navijača Partizana jer smatra da je u pitanju „pretnja, a ne uvreda“, javio je B92, a direktor i glavni urednik ove medijske kuće Veran Matić kaže za Press da „teško može da razume ovakvu odluku suda“.

- Teško je razumeti da je poruka „proći ćeš k’o Ćuruvija“, koja se šalje novinarki sa tribina pred više desetina hiljada ljudi, i još u direktnom prenosu na televiziji, samo uvreda! Teško je razumeti da je ova poruka lična stvar Brankica Stanković koju bi morala sama da rešava na sudu, a ne problem društva koje tužilaštvo goni po službenoj dužnosti - kaže Matić.

On dodaje da ga užasava poruka koja se šalje Brankici Stanković i svim novinarima da postoje „zabranjene teme i stvari o kojima je bolje ćutati“.

- Ako se i usudite da progovorite o tome, onda će vas društvo i država ostaviti na cedilu, sve dok vas ne ubiju oni kojima se vaše izveštavanje ne dopada. Kao što su mrtvog Ćuruviju, Pantića ili Dadu Vujasinović ostavili na cedilu, ne otkrivajući i ne osuđujući nalogodavce i njihove ubice - kaže Matić.

Antrfile :

Smajlović: Klasična pretnja ubistvom


Sudsku odluku, kojom su oslobođeni navijači Partizana koji su pretili Brankici Stanković, osudila su novinarska udruženja.

- Kada neko poručuje nekome da će proći kao Ćuruvija, to je nedvosmislena pretnja ubistvom. I to ubistvom na mafijaški način za koje ubice još nisu pronađene, baš kao u slučaju Ćuruvije - kaže predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kaže da ova odluka samo može da ohrabri na dalji linč novinara.

- Ovakva odluka suda može da ohrabri ne samo navijače već i sve druge da se obračunavaju sa novinarima ako im se ne dopada šta on piše i izveštava - kaže Jovanovićeva.

S. Vojinović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi