Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svi spremni za veliki spektakl
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 04. 2010.

Izvor: Blic

Svi spremni za veliki spektakl


Pripreme za otvaranje Avalskog tornja „Srbijo, srećan ti avalski toranj!“, rekao je Miloš Bata Milatović, nakon što je posle više odlaganja u poslednjih nekoliko dana, za sutra definitivno zakazano svečano otvaranja tornja na Avali, simbola Beograda i buduće turistička atrakcije prestonice.

Uz bogat prateći program, avalski toranj biće otvoren u 17 sati.Kroz maglu i sitnu kišu, koja nije prestajala tokom celog jučerašnjeg dana, reporteri „Blica“ u obilasku avalskog tornja, sreli su se sa radnicima, koje loši vremenski uslovi nisu sprečili da vredno privedu kraju pripreme za svečano otvaranje simbola prestonice.

Radnici „Beograd puta“ ogradili su prilaznu stazu tornju, na kojoj se očekuje prisustvo više hiljada ljudi, ali i predstavnika državnog vrha Srbije, koji će i otvoriti ovu spektakularnu građevinu. Zaposleni u šumskoj upravi „Avala“ skratili su krošnje na drvoredu pored puta, kako bi se olakšao prolaz putničkih autobusa i ostalih vozila.Nakon obilaska tornja koji je ujedno i na najvišoj tački Beograda, uverili smo se da je gotovo sve spremno za dugoočekivano svečano otvaranje.

- Otvaranje je pomereno za sutra zbog vremenskih uslova. Očekujemo dolazak veliki broj ljudi, s obzirom da je u nedelju generalnoj probi prisustvovala brojna publika. Posetioce očekuje bogat program, padobranci i piloti Vojske Srbije koji će avionima u vazduhu iscrtati srpsku zastavu, zatim hor „Kolibri“, orkestar RTS-a i drugi. Jako sam uzbuđen zbog otvaranja i sve što mogu da kažem je: Srbijo srećan ti avalski toranj! - rekao je za „Blic“ Miloš Bata Milatović, inicijator i urednik akcije “Izgradimo toranj na Avali”.

Iako je toranj po svemu sudeći spreman za posetioce, za sređivanje šume u njegovoj okolini, prema rečima nadležnih iz Šumske uprave „Avala“, potrebno je još dosta posla.

- Uradili smo sve što je u našoj moći da pripremimo okolinu tornja za svečano otvaranje, ipak ima tu još mnogo posla. Divlja deponija iza restorana „Mitrovićev dom“ kvari opšti utisak. Već godinama imamo problem sa otpadom koji tamo bacaju raznorazni, a pre svega osoblje pomenutog restorana. Trebalo bi da vlasnici preduzmu nešto po tom pitanju, ali i komunalne službe - kaže za „Blic“ Saša Rajković, direktor Šumske uprave „Avala“.

Sa druge strane, vlasnik restorana „Mitrovićev dom“ Vlada Tomić smatra da je čišćenje deponije dužnost nadležnih iz Šumske uprave.- Restoran ima kontejnere u koje se odlaže smeće. Na deponiju iza restorana svako može da baci đubre, a da Uprava šume optuži nas. Taj problem oni bi trebali da reše – naglašava vlasnik restorana „Mitrovićev dom“, koji se nalazi u neposrednoj blizini tornja.

Antrfile : Najviša tačka BalkanaAvalski toranj visok je 204,5 metara. Na 120. metru tornja nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca, koji se nalazi na 124. metru visine, prevoziti dva lifta brzinom od tri metra u sekundi. Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature. Stari avalski toranj srušen je 1999., tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Ana Vušović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi