Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Večernje novosti, UNS I RTV Vojvodina ne sarađuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 04. 2010.

Izvor: Danas

Večernje novosti, UNS I RTV Vojvodina ne sarađuju


Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, za Danas o predmetu o ulozi novinara tokom ratova devedesetih godina


Beograd - U predmetu o ulozi medija tokom ratova devedesetih godina pristup arhivama uskraćuju nam upravo oni mediji koji su tih nesrećnih devedesetih projektovali negativnu propagandnu sliku, sliku mračne Srbije, kaže za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine. On dodaje da na zahteve Tužilaštva nisu odgovorile Večernje novosti, a da su u RTV Vojvodina obećali svaku pomoć i podršku koja je „na kraju rezultirala odgovorom da zapravo nemaju ništa“.

- Iz RTV Vojvodina dostavili su jedino dva priloga sa demonstracija 9. marta 1991. i jednu tešku priču iz Trebinja gde se navodi odgovornost medija u regionu, ali nikako, kažu, nemaju sačuvano u arhivama ništa što bi moglo da uputi na odgovornost onih koji su iz tog TV centra devedesetih godina emitovali poruke ratne propagande - objašnjava Vukčević.

Prema njegovim rečima, ni Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), nije poslala ono što je Tužilaštvo od nje tražilo, a reč je o obrazloženju odluke Suda časti tog udruženja o isključenju osam članova iz svog članstva, iz razloga koji se preispituju.

- Četvorica novinara Večernjih novosti tužila su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zbog krivične prijave u čijem su prilogu našli svoja imena. Sve to ukazuje na odnos nekih medija koji naš rad na ovom predmetu posmatraju kao progon novinara. Tanjug koji je pominjan i u ovim događajima, pa i u prijavi NUNS-a, odmah je reagovao, odgovorio i dao sav materijal koji je Tužilaštvo tražilo.

Politika takođe - ističe Vukčević. On navodi da „postoji različit odnos i da je to prosto i neka skrivena reakcija, što pokazuje koliko je ova tema važna“.

Podsetimo, NUNS je prošle godine podneo Tužilaštvu za ratne zločine prijavu protiv NN lica, odgovornih osoba i novinara u više medija. Kako su objasnili u NUNS-u, zbog nesporne uloge u propagandi prijava je podneta protiv odgovornih u RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnim listovima Politika i Večernje novosti i drugim.

Antrfile : Sastanak


Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, početkom sledeće sedmice predstavnici NUNS-a bi trebalo da dođu na razgovor u Tužilaštvo za ratne zločine o slučaju o ulozi medija tokom ratova devedesetih godina.

I. Pejčić - B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi