Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon ne prepoznaje digitalizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2010.

Izvor: Danas

Zakon ne prepoznaje digitalizaciju


Rok za prelazak s analognog na digitalno emitovanje 4. april 2012.

Beograd - Pravni okvir za digitalno emitovanje TV programa u Srbiji praktično još ne postoji. Očekuje se da Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, koji će naslediti Zakon o telekomunikacijama i koji će imati deo posvećen digitalnoj televiziji, bude usvojen na sednici Vlade ove nedelje, kaže za Danas Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije.

Ona dodaje da Zakon o radiodifuziji, kao i Zakon o telekomunikacijama „ne prepoznaju digitalnu televiziju“, a da se trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, kao i da je neophodno doneti odgovarajuće pravilnike koji će oblast digitalne televizije dodatno regulisati.

Podsetimo, rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije u Evropi je 2015, a nadležni u Srbiji postavili su sebi rok da digitalizacija bude završena do 4. aprila 2012. Troškovi digitalizacije iznosiće od 20 do 50 miliona evra. Naša sagovornica napominje da pojedine aktivnosti kasne, ali da Ministarstvo namerava da ispuni zacrtani rok. Ona ističe da je najveći problem što novoformirano preduzeće Emisiona tehnika i veze, koje je izdvojeno iz RTS-a, još nema direktora, pa ne može da počne sa radom.

- Proces realizacije Akcionog plana, koji je sastavni deo Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, je počeo. Formirana je radna grupa za praćenje procesa digitalizacije koja je počela sa radom, a uskoro će početi izrada idejnog projekta distribucione mreže - objašnjava Reljinova.

Prema njenim rečima, mreža zemaljskih predajnika bombardovana je 1999. i skoro potpuno uništena, pa je potrebno uložiti značajna sredstva u obnavljanje i osposobljavanje predajnika, kao i cele distribucione mreže za emitovanje digitalnog TV signala. Kroz pretpristupne fondove Evropske unije, Srbija je dobila značajna sredstva kao pomoć za nabavku opreme.

- Potrebno je još mnogo novca da bi mreža počela da funkcioniše, a koji će država morati da obezbedi. Takođe, Ministarstvo planira finansijsku pomoć države socijalno ugroženim licima u vidu nabavke set-top-bodž (STB) uređaja. Potrebno je organizovati i sveobuhvatnu informativno-promotivnu kampanju - ističe Reljinova.

Naša sagovornica navodi da će građani koji imaju satelitsku ili kablovsku televiziju i dalje nesmetano moći da gledaju TV program, jer ti načini prenosa TV signala nemaju veze sa prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje signala zemaljske televizije. Ona naglašava da građani zbog ovoga neće morati da kupuju nove televizore.

- I u slučaju da se kupi običan, analogni televizor na njemu će biti moguć prijem, kao i gledanje digitalnog TV signala, ali uz priključeni STB. Ipak, Ministarstvo to ne bi preporučilo, jer je reč o već zastareloj tehnologiji i neće biti moguće iskoristiti sve prednosti digitalne TV - kaže Reljinova.

Antrfile : Korisnicima potreban STB uređaj


Pomoćnica ministarke za telekomunikacije objašnjava da je korisnicima neophodan STB uređaj kako bi na analognom televizoru mogao da se gleda digitalni televizijski signal. STB je sa jedne strane povezan sa televizorom, a sa druge sa TV antenom. STB je konvertor čija je funkcija da signal koji stiže preko antene pretvori u format koji odgovara određenom televizoru, čime se omogućava da se digitalni signal može gledati na analognom televizoru. Prema njenim rečima, građani će biti blagovremeno obavešteni o cenama ovih uređaja, kao i prodajnim mestima gde se mogu nabaviti.

B. Cvejić



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi