Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I malim ljudima treba velika televizija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 04. 2010.

Izvor: Dnevnik

I malim ljudima treba velika televizija


Mediji u Srbiji bi, uprkos produkcijske krize i bez obzira na rejting, morali više pažnje da posvete dečjim i obrazovnim programa, ocenili su i medijski stručnjaci i urednici.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da, zarad kvaliteta programa, na svim nacionalnim RTV stanicama treba da bude više dečjih i obrazovnih emisija. Podsetio je na to da su na to obavezni, kao javni servisi, samo RTS i RTV.

– Nekad smo imali odličan dečji i obrazovni program, pa nema opravdanja što ih sada nema ili nisu kvalitetni – ukazao je on, dodajući da RTS sa samo dva kanala i nema previše prostora u svojoj šemi.Nataša Ristić iz Centra modernih veština je ocenila da je, otkako se pojavilo više medija, većina komercijalnih, postalo jasno da dečji i obrazovni programi ne donose profit, ali oni moraju da postoje.Naglasila je i zakonsku odgovornost, pre svega javnog servisa, da novac koji ulažu svi bude namenjen i programu za decu i mlade.

Urednica dečjeg i školskog programa RTS-a Nataša Drakulić tvrdi da njena firma nije zakazala, jer je“prošle godine proizvedeno je 4.923 minuta programa, a od početka ove 1.659", te da je njena redakcija “televizija u malom”. Pravi igrane serije, dokumentarne i šou programe, putopise, muzičke emisije, naučne, obrazovne... No, upozorila je na to da „trenutno i veliki, daleko komercijalniji projekti, imaju problema s finansijama.

– Veliki problem je i što današnja deca imaju mnogo više mogućnosti da biraju ono što će gledati putem Interneta, raznih sadržaja na DVD-u ili kablovskoj – kazala je ona. Direktor i glavni urednik RTV "Studio B" Aleksandar Timofejev kaže da je „praviti obrazovni program skupo i vrlo često ne donosi rejting, ali suština elektronskih medija nije samo to. Cilj je postojanja privatnih“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi