Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mijatović: Sloboda medija na ispitu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2010.

Izvor: Politika

Mijatović: Sloboda medija na ispitu


Opšta negativna političko-ekonomska situacija koja se reflektuje na celokupno društvo i te kako je doprinela stvaranju sve lošije situacije kada je sloboda medija u pitanju, ocenila je predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović.

„Primetno je da se sve manje poštuje uloga koju mediji imaju u svakom društvu i ignoriše činjenica da obavljanje javne funkcije podrazumeva odgovornost prema javnosti i omogućavanju pristupa medijima da neometano izveštavaju o njihovom radu”, kazala je predstavnica OEBS.

Ona je posebno upozorila na samocenzuru kao vid ugrožavanja medijskih sloboda u kojoj sami novinari imaju veliku ulogu.

„Reč je o kretanju linijom manjeg otpora prilikom biranja tema i ličnosti o kojima će se izveštavati”, kazala je Mijatović naglašavajući da se novinarstvo mora osloboditi pošasti autocenzure.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri interesi politike i krupnog kapitala oblikuju medije, Mijatović je ocenila da političari uvek i u svakom društvu pokušavaju na razne načine da utiču na medije i njihovu orijentaciju pošto se „čini da je danas nemoguće ostati na vlasti bez podrške medija”.

„Sa druge strane, vlasnici koriste svoje medije za promociju i širenje sopstvenih političkih mišljenja. Odgovor na pitanje ko je vlasnik medija istovremeno nam govori i u čijim je rukama vlast”, kazala je Dunja Mijatović, koja je 11. marta imenovana za predstavnicu za slobodu medija OEBS-a.

Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi