Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dva verska radija na jednoj frekvenciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 04. 2010.

Izvor: Politika

Dva verska radija na jednoj frekvenciji


Subotica – Od oktobra prošle godine na istoj frekvenciji, 90,7 MHZ u blokovima od po četiri časa emituje se radio-program Katoličke biskupije „Radio Marija” i Pravoslavne crkvene opštine u Subotici „Slavoslovlje”.

Ovo je u svetu jedinstven slučaj da se radio-programi dve hrišćanske crkve emituju na istoj frekvenciji po principu „podele vremena” (time sharing). Osim u Subotici, ista situacija je i u Somboru.

Čaba Kovač, zadužen za promociju i širenje mreže programa „Radio Marije”, objašnjava za „Politiku” da se na ideju o podeli frekvencije došlo kada su shvatili da će po planu RRA biti manje frekvencija za ovaj region. Zbog toga su se dve crkve dogovorile o zajedničkom nastupu, predale dokumentaciju i sada dele radio-talase na najbolji način, svedočeći o religijskom dijalogu, toleranciji i ideji ekumenizma na praktičnom nivou.

– Trećina programa „Radio Marije” odnosi se na molitvu i crkvenu nauku, trećina je ono što se naziva promocija životnih vrednosti, odnosno svih tema i znanja koji doprinose kvalitetu života pojedinca i zajednice, a trećina je, naravno, muzika. „Radio Marija” je prisutna na ovom regionu odranije, i bitno je da su naši slušaoci prihvatili podelu vremena sa „Slavoslovljem”, da je skala radija na ovoj frekvenciji, bez obzira na to koja hrišćanska crkva ima program. Tako su nam se događale i simpatične situacije da se u programu, koji se vodi na mađarskom jeziku, javi slušalac da prijatelju čestita slavu. U tim momentima znamo da su nas slušaoci prihvatili, pa zbog toga i planiramo da pravimo i neke zajedničke emisije – kaže Kovač.

Radio „Slavoslovlje” u julu prošle godine počeo je da emituje eksperimentalni program, a od oktobra su i zvanično u etru.

Sa prve strane – Glavni i odgovorni urednik programa je prezviter Đorđe Dimić, a dnevni urednik je Boro Ostojić. Redakcija „Slavoslovlja” uvek ističe kako su im saradnici „Radio Marije” pružili ruku pomoći na početku njihovog rada, a da se dobra saradnja nastavlja. Tako je za katoličko Badnje veče i Božić, „Slavoslovlje” ustupilo svoje termine emitovanja „Radio Mariji”, dok je za pravoslavni Božić, situacija bila obrnuta.

A. Isakov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi