Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Najveća tužba po Zakonu o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2010.

Izvor: Pres

Najveća tužba po Zakonu o informisanju


Beograd - Vest da je Svetlana Ceca Ražnatović sa decom Veljkom i Anastasijom tužila Pres i da, po novom Zakonu o informisanju, od naših novina i glavnog urednika Dragana J. Vučićevića traži odštetu od čak 30 miliona dinara izazvala je veliku pažnju stručne javnosti. Presu su se juče javile brojne kolege iz skoro svih redakcija sa nepodeljenim izrazima podrške.

Ražnatovićkina tužba najveća je u istoriji srpske štampe i ako ona „prođe“ na sudu biće to opasan presedan koji će ugroziti ne samo Pres, već i sve ostale medije u Srbiji. Ukoliko Ražnatovićkin milionski odštetni zahtev bude nekim slučajem usvojen, svi mediji u Srbiji moraće, u strahu od drakonskih kazni, da uvedu autocenzuru!

Pres pogrešna adresa

Svi sagovornici Presa, od uglednih beogradskih glavnih urednika, preko vrhunskih advokata do bivših sudija, juče su bili složni u oceni da je Ražnatovićkina tužba „neosnovana“ i „pogrešno adresirana“. Ipak, svi oni naglašavaju da stručna, novinarska javnost mora da digne glas protiv ovakve prakse, jer ona može da ugrozi nezavisno novinarstvo u celoj zemlji.

Svetlana Ražnatović, podsetimo, tužila je Pres zbog prenošenja dela intervjua bivšeg ministra policije Radmila Bogdanovića koji je on dao NIN-u, a u kome je, između ostalog, govorio i o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Manojlo Vukotić, glavni urednik „Večernjih novosti“, kaže da je neophodno da novinarska profesija u Srbiji ustane protiv ovakve prakse:

- Ako bi prošla tužba gospođe Ražnatović protiv Presa, mi bismo se vratili u vreme Šešeljevog zakona kada je bilo zabranjeno prenositi izjave koje nekom moćniku nisu po volji! To je, jednostavno, nedopustivo kaže Vukotić.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da je oštro protiv odšteta koje mogu da posluže kao oružje da se ugasi jedan medij.

- Ja jesam za tužbe, ali nisam za odmazde. Kad je u pitanju kleveta, dovoljno je da se prizna greška. Ali, ako to može da posluži kao oružje da se ugasi jedan medij, ja sam oštro protiv. Jesam za pravo građana da zaštite integritet, pošto i sam imam desetak tužbi, ali sam odlučno protiv odšteta koje uništavaju medije kaže Tijanić.

Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ kaže da je neprihvatljivo da mediji budu tuženi zbog onoga što su rekli sagovornici.

- Pošteno ste preneli izjavu i mislim da će taj tužbeni zahtev biti odbačen. Ova tužba proizilazi iz novog zakona i ona pokazuje koliko su svi njegovi protivnici bili u pravu kada su ga kritikovali. Visina tužbenog zahteva, kad bi ga sud dodelio, praktično bi zatvorila svaki medij u Srbiji. Verujem da će se sud ipak rukovoditi razumom i da će ta tužba biti odbačena smatra Švarm.

Vodinelić: Eliminacija


Profesor Pravnog fakulteta i jedan od velikih kritičara novog zakona o informisanju Vladimir Vodinelić smatra da je Ražnatovićkin odštetni zahtev protivan slobodi medija!

- Tako visok iznos bi bio protivan jednom od elemenata slobode medija, a on se zove sloboda postojanja. Javna glasila ne samo da se slobodno osnivaju nego imaju slobodu i da postoje. Taj elemenat znači, drugačije rečeno, da ni država, niti iko drugi ne sme izreći prema mediju sankciju koja ga eliminiše iz medijske sfere i dovodi do gašenja. Postoji i praksa Evropskog suda za ljudska prava koja je obavezujuća i za Srbiju, a koja kaže da šta god da radi država, bilo da to radi kao zakonodavac, bilo kao sud, nikada ne sme visinom sankcija dovesti do gašenja medija - ocenjuje profesor Vodinelić.

Antrfile : Izjava zbog koje Ceca tuži Pres

Pres je tužen zbog prenošenja intervjua koji je 18. marta objavio nedeljnik NIN. U tom intervjuu Radmilo Bogdanović, koji je bio ministar policije do 9. marta 1991, na pitanje novinara kako danas gleda na ubistvo Arkana, odgovara: „Isto kao i posle pet dana“, i između ostalog kaže:- Mnoge su mi tu stvari bile čudne još od prvog dana i policajcima sam i rekao, pođite vi i ispitajte zašto je Ceca sa sestrom otišla u butik, a on je ostao tu, ispred recepcije „Interkontinentala“ da je čeka...Sasvim je zanimljivo da Svetlana Ražnatović zbog ove izjave nije tužila ni NIN, niti samog Radmila Bogdanovića..

D. J. V. - D. L.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi