Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić: Vlast je ucenila javni servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2010.

Izvor: Blic

Tijanić: Vlast je ucenila javni servis


Direktnim prenosom skupštinske rasprave o rezoluciji o Srebrenici, umesto predviđene utakmice Lige šampiona, RTS je preksinoć prekršio ugovor s UEFA, zbog čega će odštetu, po svemu sudeći, morati da plate građani Srbije.

Aleksandar Tijanić, direktor javnog servisa, potvrdio je za “Blic” da ga je prekjuče tokom dana Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, dva puta zamolila da ne prekida direktan prenos zasedanja uprkos obavezama prema UEFA, uz obrazloženje da bi sednica u tom slučaju ostala bez kvoruma, te da rezolucija o Srebrenici ne bi bila usvojena. Tijanić je dodao i da se vlast obavezala da će, ukoliko bude bilo potrebe, nadoknaditi svu štetu UEFA. Sa druge strane, Slavica Đukić-Dejanović tvrdi za “Blic” da “nije bilo takvog dogovora sa RTS”.

Veliki broj građana putem raznih sajtova protestovao je preksinoć kada su na ekranu RTS 2 u 20.45 umesto utakmice Bajern - Mančester ugledali izvinjenje svim ljubiteljima fudbala i najavu da se prenos Skupštine nastavlja.

Kako kaže Tijanić, neposredno pre početka utakmice stigla mu je pisana molba predsednice parlamenta da se nastavi direktan prenos zasedanja u terminu Lige šampiona. On je, kako navodi, to u prvom momentu odbio i preporučio joj da prekine sednicu na 90 minuta. Međutim, odmah potom stigla je i druga molba uz napomenu da bi sednica u suprotnom mogla da ostane bez kvoruma, što bi onemogućilo i usvajanje rezolucije o Srebrenici.

- Na neki način bili smo ucenjeni, jer je, kako ispada, od RTS zavisilo usvajanje deklaracije o Srebrenici. Nismo mogli da preuzmemo tu odgovornost na sebe. Ipak, prihvatili smo zahtev predsednice Skupštine kad nam je obećano da će vlast platiti penale UEFA ukoliko stignu na naplatu - kaže Tijanić.Na pitanje “Blica” na koga misli kada kaže “vlast”, da li na Skupštinu, Vladu ili neku treću instituciju, direktor RTS nije želeo da precizira.

- Kao što sam i rekao, mislim na vlast ponovio je Tijanić i rekao da su ovim “iscrpljene mogućnosti da parlament ubuduće uređuje javni servis”.Njegove tvrdnje demantovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja je izjavila za “Blic” da se Skupština Srbije nije finansijski obavezala u slučaju da RTS mora da plaća kaznu UEFA. Ona je potvrdila da je, zbog važnosti teme o kojoj je Skupština prekjuče raspravljala, uputila pismo javnom servisu sa molbom da učine napor i omoguće direktan prenos zasedanja do okončanja tačke dnevnog reda.

- Parlamentarna aktivnost, posebno usvajanje deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, svakako je bila najvažnija aktivnost tog dana. Zato se zahvaljujem na razumevanju koje je pokazao RTS i emitovao nas uživo do kraja. Uverena sam da sve ostalo treba i može da bude rešeno kao i do sada kazala je Dejanovićeva i dodala da bi joj bilo žao ukoliko bi RTS morao da plaća penale UEFA.

Zašto se odustalo od prvobitnog plana da se sednica prekine u 20.45 i emituje odloženi prenos, što je poslanicima pola sata ranije najavila i predsednica Skupštine, niko osim Tijanića nije zvanično objasnio. Dejanovićeva je rekla da nijedan poslanik svoje učešće na sednici “nije eksplicitno uslovljavao” direktnim prenosom, ali napominje da jeste bilo negodovanja na pomen eventualnog prekida zasedanja i navodi primer šefa poslaničke grupe DSS Miloša Aligrudića.

Međutim, kako “Blic” saznaje, molbe RTS upućene su nakon što su poslanici Sandžačke demokratske partije ocenili da bi emitovanje rasprave i usvajanja deklaracije u odloženom terminu predstavljalo katastrofalnu poruku Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj zajednici. Smatrali su da njihovo obraćanje sa govornice u odloženom prenosu ne bi imalo isti efekat.

- Hteli su da prekinu sednicu od državne važnosti zbog utakmice. Možete misliti kakvu bismo to sliku poslali u svet o nama - kaže naš sagovornik i dodaje da su neki poslanici iz LDP napustili sednicu da bi gledali košarkašku utakmicu Partizan - Makabi koja je počela u 20.45 sati.

Republički poslanici su podržali TV rasprave o rezoluciji, kao što se moglo i očekivati, ali niko od njih nije bio spreman da odgovori da li je neko insistirao na tome.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju”, rekla je juče za “Blic” da je tema o kojoj pričamo potpuno nevažna.

- Zar mislite da je Liga šampiona važnija od onog što se dešavalo u Skupštini odgovorila je Kolundžija.

Na našu konstataciju da će neko morati da plaća penale zbog kršenja ugovora sa UEFA, ona kaže:

- Inače bi Srbija plaćala ogromne penale u budućnosti da Skupština nije uradila ono što je uradila.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, kaže za “Blic” da su radikali upozorili predsednicu parlamenta da “nekoliko poslaničkih grupa insistira na tome da bude direktnog prenosa, inače da bi moglo da dođe do problema”. On nije precizirao o kojim se poslaničkim grupama radi, ali je naveo da su radikali predlagali da sednica bude nastavljena sutradan.

Vlajko Senić, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus, ocenjuje da nije moralo po svaku cenu da bude direktnog prenosa, ali zbog važnosti teme smatra da je to dobro .

Nenad Čanak, predsednik LSV, rekao je za “Blic” da mu nisu poznata bilo kakva uslovljavanja poslanika za direktni prenos.

- Nismo mi rialiti šou program, koliko god ličili na njega. Mi smo ipak parlament rekao je Čanak.

N. Korlat - M. Maleš

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi