Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS i NDNV podržali inicijativu da jedna ulica u Zrenjeninu dobije ime Radislava Dada Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 03. 2010.

Izvor: NUNS onlajn

NUNS i NDNV podržali inicijativu da jedna ulica u Zrenjeninu dobije ime Radislava Dada Vujasinović


Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine načelno podržavaju zakasnelu inicijativu Društva novinara Vojvodine da jedna ulica u Zrenjaninu ponese ime Radislave Dade Vujasinović, novinarke koja je ubijena 1994. godine u Beogradu.

Podsećamo da je Udruženje novinara Srbije ranije zatražio da u Beogradu jedna ulica ponese ime Slavka Ćuruvije, koji je ubijen 1999. godine, a u Jagodini MIlana Pantića ubijenog 2001.

NUNS i NDNV smatraju da Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić nesporno zaslužuju tu počast, iako bi svima bilo bolje da su oni i danas među nama, jer bi tako novinarstvo u Srbiji bilo kvalitetnije i otpornije na pritiske nego što je danas slučaj.

Želimo da verujemo da je inicijativa UNS-a konačno njihov pokušaj da raskrste sa teškim pečatom sramote koji ovo udruženje nosi zbog politizacije profesije i ratne propagande u koju su bili uključeni brojni njegovi funkcioneri i članovi. Na žalost, činjenica da u UNS-u i danas sede oni koji su bili uključeni u sam režim i ratnu propagandu ostavlja gorak ukus i kada su ovakve, same po sebi nesporne inicijative u pitanju. Tim pre što i u samom rukovodstvu UNS-a i danas sede pojedinci koji su se “proslavili” svojim ratnim “izveštavanjem” i mirnodopskim pakovanjem vesti.

Podsećamo i da UNS tokom devedesetih godina ništa nije učinio da se otkriju ubice Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije kao i da su neki od njihovih članova učestvovali u stvaranju atmosfere medijskog linča pre ubistva Ćuruvije.

UNS se, takođe, nikada nije jasno ogradio od zločinačke politike miloševićevskog režima i nakaradnog sistema vrednosti koji je vladao u devedesetim i koji je doveo i do ubistava novinara. Naprotiv, UNS je neretko sve činio da spreči otvaranje široke debate o odgovornosti novinara i medija za politički, ekonomski i moralni sunovrat Srbije.

Inicijativa UNS-a i DNV ima smisla samo ukoliko su u stanju da se odrede prema sopstvenoj prošlosti i da isključe sve one koji su bili sluge ratne politike i saučesnici ili nemi svedoci zločina, uključujući i ubistva novinara.

Beograd, Novi Sad, 30. marta 2010.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi