Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio D-65 i dalje u etru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 03. 2010.

Izvor: Danas

Radio D-65 i dalje u etru


Beograd - Radio D-65, registrovan u Registru javnih glasila kao internet radio stanica, o kojem je naš list već pisao, i dalje nelegalno emituje program i u etru.

Naime, na redakcijski mejl Danasa stigao je video snimak od 19. marta ove godine na kojem se vidi da radio D-65 emituje program na frekvenciji 100,5 Mhz. Na snimku se vidi displej radija u automobilu na kojem se, sem frekvencije, navodi i naziv ove radio stanice. Kroz prozor automobila vidi se tabla pokraj puta sa nazivom mesta Deronje kod Odžaka, gde se ova stanica emituje na lokalnom nivou.

U Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel) kažu za Danas da ova radio stanica prilikom poslednje kontrole nije emitovala signal.

- Protiv vlasnika se od ranije vodi prekršajni postupak. Kontrolori radio emisija ponovo će izvršiti merenja na terenu. Ukoliko utvrde da Radio Deronje ponovo emituje program, izdaće se zaključak o pečačenju predajnika - navode u Ratelu.

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) objašnjavaju za Danas da radio D-65 nema dozvolu za emitovanje, kao i da je prošle godine doneto rešenje o zabrani emitovanja programa ove stanice. Prema njihovim rečima, RRA postupa prema merenju Ratela.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) ranije je upozoravalo da je više radijskih emitera, koji nemaju dozvolu za korišćenje frekvencije, uspelo da se upiše u Registar javnih glasila kao internet glasila, iako program nastavljaju da emituju i u etru. Reč je bila, kako su tada naveli, upravo o radio stanici D-65.

Na sajtu ove stanice bilo je navedeno da su upisani u Registar javnih glasila kao internet glasilo, ali da se program emituje i na određenoj frekvenciji. Neposredno nakon što je Danas tada stupio u kontakt sa radiom D-65, gde su objasnili da u etru emituju program samo kao lokalna stanica, na njihovom sajtu pojavio se natpis: „Radio D-65 definitivno prešao sa FM 100,5 MHz talasa na internet mrežu“.

Inače, na sajtu radija D-65 danas se navodi da su redovan program emitovali putem FM talasa od 2005. do 31. avgusta 2008, a da od januara 2010. emituju program na internetu.Inače, od 1. septembra 2008. otkrivene su 182 stanice koje emituju program bez dozvole.

Kako ističu u Ratelu, dosad je ugašeno 108 i radi se na gašenju preostalih.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi