Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ulica Milanu Pantiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Ulica Milanu Pantiću

Ime novinara "Večernjih novosti" Milan Pantić, koji je ubijen pre devet godina i za čiju smrt još nisu pronađeni krivci, poneće jedna ulica u Jagodini.

Dragan Marković Palma, gradonačelnik, potvrdio je odluku da po Pantiću nazove jednu gradsku ulicu.Inicijativu za ovu počast pokrenulo je Udruženje novinara Srbije, koje je juče izrazilo zadovoljstvo zbog odluke jagodinskih vlasti.

UNS očekuje da će ovo priznanje kolegi Pantiću još više podstaći nadležne da razreše ubistvo novinara čiji nalogodavci i ubice ni posle devet godina nisu otkriveni, navodi se u saopštenju.Na nekoj od narednih sednica Gradske skupštine ta odluka biće i formalno doneta, a Pantić bi ulicu trebalo da dobije do godišnjice ubistva, 11. juna.

- Milan Pantić jedan je od simbola nezavisnog novinarstva u Srbiji. Izgubio je život zbog toga što je kao novinar u lokalnoj sredini pisao o onome čemu se do tada nije pisalo. Njegova smrt je tragičnija, tim pre što se desila posle demokratskih promena u vremenima za koja su nam obećavali da više neće ličiti na stara i da se ubistva novinara više neće događati - navedeno je u pismu UNS koje je potpisala predsednica tog udruženja Ljiljana Smajlović.To udruženje smatra da je davanje imena jednoj od ulica u Jagodini čin odavanja počasti žrtvi koju je Milan Pantić položio u ime demokratije i slobodnog novinarstva. UNS, "Večernje novosti" i "Novi put" iz Jagodine ustanovili su nagradu za novinarsku hrabrost koja nosi ime ubijenog Milana Pantića.Za Pantićevu porodicu, od ulice sa imenom Milana Pantića, veća satisfakcija bila bi otkrivanje imena njegovih ubica i nalogodavaca ovog zločina.

Novinar "Novosti" pretučen je na smrt u ulazu zgrade u kojoj je živeo i do danas niko nije odgovarao za ubistvo. U istrazi je saslušano više od 2.000 osoba, tokom proteklih devet godina, ministri policije davali su obećanja da će ubica i nalogodavci biti otkriveni, ali do danas, istraga nije privedena kraju.

Antrfile : Očevim stopama

Sin ubijenog novinara "Novosti", Nemanja Pantić, krenuo je očevim stopama. Diplomirao je na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka, privodi kraju i master studije na istom fakultetu, a od početka godine je deo kolektiva u kome je njegov otac radio. Nemanja Pantić zaposlen je u Beogradskoj rubrici "Večernjih novosti".


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi