Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pokušaj likvidacije "Novosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Pokušaj likvidacije "Novosti"


Pismo akademika Dobrice Ćosića povodom namere nemačke kompanije VAC da preuzme naš list

Napad na nezavisnost poslednjih, najtiražnijih i najobjektivnijih novinaNovine "Politika" predstavljale su u 20. veku simbol srpske građanske civilizacije. Prodajom "Politike" nemačkom kapitalisti simbolično je označen početak duhovne kapitulacije Srbije u "tranziciji". Prodaja NIN-a nekom inostranom koncernu privodi kraju intelektualnu samostalnost i slobodu kritike u srpskoj kulturi. "Srpski" kapital nema "para" jedino za umne i stvaralačke kapacitete srpske kulture. "Supermarketi" su simbol srpskog neokapitalizma i domaće ekonomske tranzicije i istorijskog propadanja srpske privrede i srpskog društva, koje nije počelo "pedesetih" i "devedesetih" nego devetnaestih godina 20. veka.

Sada je u toku neko "tranzicijsko" muvanje oko "Večernjih novosti". Radi se o likvidaciji nezavisnosti poslednjih, najtiražnijih i najobjektivnijih narodnih novina, koje su pored primerne informacijske delatnosti razvile i impresivnu kulturno-prosvetnu delatnost, pa su i u srpske sirotinjske domove ušle mnoge najbolje knjige srpske i svetske književnosti.

Iz tih i prećutanih razloga izražavam solidarnost sa Manjom Vukotićem, urednicima i novinarima "Večernjih novosti" i svim kulturnim i javnim poslenicima koji brane samostalnost i nezavisnost "Večernjih novosti".Iako sam se odavno zarekao da ću da zaćutim, ne mogu ni u ovoj prilici da budem dosledan jer sam sa desetak prijatelja 1980. godine pokretao časopis "Javnost", s ciljem pluralističkog traženja puta temeljne reforme titoizma i spasavanja demokratske i civilizovane Jugoslavije, koji je titovska vlast staljinistički zabranila. A 1984. sa dvadesetoricom vrhunskih srpskih naučnika, pisaca, umetnika i intelektualaca organizovao sam Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja, koji je delovao pet godina na prostorima čitave Jugoslavije.Nisam srećan što u ime svoje doslednosti moram i 2010. godine da učestvujem u odbrani slobode mišljenja i izražavanja kao potvrde ljudskog dostojanstva i odgovornosti za humanističko-demokratski preporod srpskog društva.

21. mart 2010.

Dobrica Ćosić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi