Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dnevnik pravo iz bankrota
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Dnevnik pravo iz bankrota


Emitovanjem dnevnika “Danas” posle tačno sedam meseci pauze, regionalna TV Kraljevo, koja zajedno sa radijom i nedeljnim listom posluje u okviru medijske kuće “Ibarske novosti”, ponovo je pokrenula informativni program.

Zbog višemesečne finansijske agonije u “Ibarskim novostima”, televizija je u avgustu prošle godine prestala da emituje svoje centralne informativne emisije, koje su bile gledanije i od dnevnika pojedinih televizija sa nacionalnim frekvencijama.

U međuvremenu, u “Ibarskim novostima” čija je privatizacija poništena pre godinu dana, početkom 2010. zbog duga od 60 miliona dinara, pokrenut je stečajni postupak. Početkom ovog meseca, odlukom Skupštine poverilaca, proglašen je i bankrot.Kako bi se sačuvala regionalna frekvencija i Televizija pripremila za narednu prodaju, desetak (pre)ostalih i bivših zaposlenih ove doskora najveće medijske kuće u unutrašnjosti Srbije, odlučilo je da prekine sedmomesečni tajac u informativnom programu.

- Ovo je samo prvi korak u pokušaju da uradimo reanimaciju ove nekada ugledne medijske kuće. Znamo da će biti teško, ali imamo veliku podršku stečajnog upravnika i što je još važnije naših gledalaca. Za početak, informativna emisija “Danas” emitovaće se u 19 i 22 časa, a planiramo da oživimo i još neke emisije - kaže Zorica Cerovina-Nikodijević, odgovorni urednik TV Kraljevo.

Posle proglašenja bankrota koji ne znači i likvidaciju, Skupština poverilaca, izabrala je i poseban odbor koji će se pobrinuti za to da se “Ibarske novosti”, odnosno istoimeni list i RTV Kraljevo, prodaju po javnom oglasu i to kao pravno lice bez dugova i zaposlenih, jer, kako je procenjeno, na tržištu vrede bar 40 miliona dinara.

Hoće li pokretanje informativnog programa doprineti i uspešnijoj prodaji od prethodne, ostaje da se vidi, tek reakcije Kraljevčana na ponovno emitovanje dnevnika “Danas”, više su nego pozitivne.

Antrfile : Nagomilani dugovi

Od ukupno 60 miliona duga “Ibarskih novosti”, bezmalo polovinu potražuje stotinak radnika koji su u međuvremenu ili napustili firmu ili prebačeni na Službu zapošljavanja, ali i Poreska uprava, Banka “Inteza”, Dom društvenih organizacija u kojem su “Ibarske” decenijama “stanovale”, pa čak i bivši vlasnik Ostoja Tegeltija, odnosno njegova firma ATP “Morava” iz Vrnjačke Banje.

Loša privatizacija


U nezavidnu situaciju “Ibarske novosti” dospele su posle privatizacije 2007. godine kada je ovu informativnu kuću za oko milion evra kupio novosadski biznismen Ostoja Tegeltija, koji je u međuvremenu i uhapšen. Posle samo godinu dana, ugovor sa kupcem je raskinut, a “Ibarske novosti”, kao nekada najveća informativna kuća u ovom delu Srbije, dospele su na ivicu propasti.

G.Ćirović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi