Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo na potezu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Tužilaštvo na potezu


Novinari "Večernjih novosti" Dušan Stojić, Nenad Nenković, Milorad Bošnjak i Anđelko Dragojević, koji su podneli krivičnu prijavu i tužbu protiv članova Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije, odlučni su u zahtevima da Tužilaštvo iznese konačan sud o tome jesu li njihovi izveštaji sa hrvatskog ratišta 1990. i 1991. podsticali na genocid i ratne zločine.

Jula prošle godine NUNS je podneo prijavu Tužilaštvu za ratne zločine protiv NN lica, za podsticanje i organizovanje genocida i ratnih zločina. Uz prijavu, priloženi su tekstovi potpisani imenima i prezimenima, među kojima su i napisi novinara "Novosti".

Komentarišući tužbu NUNS-a, novinari "Novosti" slažu se da svačije pisanje može i treba da bude predmet analize i procene, ali, kažu, predmet profesionalne analize, a ne konstruisanih, neselektivnih i neargumentovanih procena. Ovde, pre svega, misle na tekst Ivane Jovanović "Ratnici drugog ešalona", koji je Tužilaštvu za ratne zločine NUNS priložio kao dokazni materijal. Jovanovićeva u analizi napisa, među kojima su i Stojićevi, Bošnjakovi, Dragojevićevi i Nenkovićevi, prenosi navodne delove teksta poput "demonska priroda Hrvata", "životinjska priroda hrvatskog naroda" ili "hrvatsko varvarstvo". U originalnim tekstovima novinara ovakvi navodi ne postoje.

- Izvodi iz tekstova iskonstruisani su. Rečenice su izvlačene iz konteksta. U našem pisanju nema floskula koje se navode u njihovoj prijavi, poput "životinjske priroda hrvatskog naroda" ili "demonske prirode Hrvata" - kaže Dušan Stojić, dopisnik "Novosti" iz Kraljeva, ratni izveštač sa vukovarskog ratišta i jedan od podnosilaca tužbe protiv NUNS-a.

- Tekstovi su nasumice birani, neki su suve informacije, poput teksta Milorada Bošnjaka, koji je zapravo saopštenje komande JNA sa nekog dela ratišta.

Razmišljajući gde je to pogrešio u izveštavanju sa ratišta, Stojić kaže da jedino što mu se može zameriti jeste to što je hrvatske paravojne formacije nazivao "ustašama".

- Ali, i oni su sami sebe tako zvali. Kako drugačije da nazovem paravojsku nego ustaše - komentariše Stojić. - Ali, u mojim tekstovima nijedan civil Hrvat nije tako nazvan.

Namera ove grupe novinara, za čiju tužbu protiv NUNS-a su "Novosti" angažovale advokata Zdenka Tomanovića, jeste da, kažu, "skinu ljagu sa svog imena". Hteli bi da Tužilaštvo ovaj slučaj "ne gura pod tepih", već da utvrdi da li je u njihovom pisanju bilo huškanja i organizovanja genocida i ratnog zločina.

- Mi ćemo da odgovaramo ako smo krivi, ali hoćemo i da NUNS odgovora i snosi posledice za neosnovane optužbe ako se utvrdi da naša krivica ne postoji - zaključuje Stojić.

Antrfile : Zakazana tribina


NUNS je za sutra u Medija centru zakazao okrugli sto na temu "Uloga medija i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ". Na ovom skupu govoriće Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, Ljubica Marković, direktorka Novinske agencije Beta, Jelena Stevančević, članica Misije OEBS u Srbiji, izdavač Dejan Ilić i Nadežda Gaće, predsednica NUNS.

I. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi