Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakonito, ili...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Zakonito, ili...


Prema saopštenju iz RTS, koje su 26. februara preneli svi mediji, Ustavni sud Srbije odlučio je da ne prihvati nijedan od podnetih zahteva da se ispita ustavnost plaćanja RTV pretplate.

„Kako je saopšteno iz RTS... time su sve dosadašnje sumnje o nezakonitosti i neustavnosti ove obaveze za sve građane Srbije otklonjene“.Osim što ne postoje dokazi za javnost koji bi ovu informaciju potkrepili, ona je potpuno dvosmislena i nejasna. Čak i ako Ustavni sud „nije prihvatio nijedan od podnetih zahteva...“, to ne znači da je TV pretplata zakonita.

Smatram, recimo, da je kršenje građanskih prava iz Ustava - krađa podataka od EPS-a (korišćenje njihove baze podataka). Takođe, presumcija plaćanja bilo koje pretplate za bilo šta je postojanje Ugovora (dužničko-poverilački odnosi), a niko nikada nije sklopio Ugovor sa RTS-om da plaća RTV pretplatu.

Konačno, ali ne i manje važno, jeste da niko nema prava po slovu zakona da vas tera da prijavljujete (ili odjavljujete) TV prijemnik, jer je to zadiranje u privatnost građana i nakaradno postavljanje pravne logike, gde neko treba unapred da dokazuje svoju „nevinost“, što se kosi sa svakim pravnim poretkom i pozitivnom zakonskom regulativom, te samim tim i Ustavom.Zašto je Ustavnom sudu trebalo šest godina da se uopšte oglasi po ovom pitanju?

Aleksandra Perić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi