Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Artemije tuži novinare zbog tekstova o "raskolu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 03. 2010.

Izvor: Politika

Artemije tuži novinare zbog tekstova o "raskolu"


Vladika raško-prizrenski Artemije tužio je novinare dnevnog lista „Blic” Željku Jevtić i Nedeljka Zejaka, za klevetu, a privatna tužba juče je podneta Prvom osnovnom sudu, izjavio je juče jedan od pravnih zastupnika episkopa raško-prizrenskog Slobodan Dragutinović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je tužba podneta zbog tekstova u kojima se episkop raško-prizrenski naziva raskolnikom.– U dva teksta napisano je da su vladika Artemije i dvadesetak monaha u raskolu, kao i da je nekoliko monaha iz manastira Sveti Arhangeli u raskolu. Taj termin nije nijednom upotrebljen u odluci Sinoda od 11. februara po kojoj se pokreće postupak protiv vladike Artemija, a on se privremeno razrešava upravljanja eparhijom – rekao je Dragutinović.

On je dodao i da je prema crkvenokaznenom pravu, raskol jedan od najtežih prestupa, pa je time na najgrublji način episkop oklevetan i izjednačen sa onima koji rade na raskolu u Makedoniji ili Crnoj Gori. Episkopa Artemija, osim Dragutinovića, pred sudom će zastupati advokati Goran Petronijević i Mirko Đorđević iz Beograda.

Novinarka „Blica“ Željka Jevtić kaže da niko nije presuđivao vladici Artemiju.

– Preneto je samo ono što se zvanično govori u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a to se može videti i na zvaničnom sajtu SPC. Najmanje je bitno šta o vladici Artemiju misle novinari, a mnogo je bitnije šta o njemu misli narod koji se posle 1999. godine vratio u svoje domove. Mnogi od njih nisu imali prilike nikada da ga vide u svojim enklavama, iako je bio nadležni arhijerej – kaže Jevtićeva.

J. Beoković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi