Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rat SOKOJ-a i Tijanića!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2010.

Izvor: Pres

Rat SOKOJ-a i Tijanića!


U SOKOJ-u pročitano pismo čuvenog muzičara Robina Giba, u kome se traži da RTS nastavi plaćanje autorskih prava ovom udruženju. Tijanić kaže da njegova kuća neće popustiti

Robin Gib, bivši član čuvene grupe „Bi džiz“ i predsednik CISAC-a (Međunarodne konferencije društava autora i kompozitora), poslao je pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u kome je optužio Javni servis Srbije - RTS da sistematski izbegava plaćanje autorskih prava!

U pismu, koje je juče u SOKOJ-u podeljeno medijima, pored ostalog, navodi se da RTS već godinama nema zaključen ugovor o licenci sa SOKOJ-em i ne plaća odgovarajuću nadoknadu za korišćenje muzičkih dela u svojim programima. Robin Gib navodi i da „RTS još uvek nije izvršio svoje obaveze po osnovu korišćenja autorskih prava, a u vezi s takmičenjem za ‘Pesmu Evrovizije’“, koje je održano u Beogradu.

- Tokom duge karijere muzičara i člana „Bi džiza“ i svog sadašnjeg angažovanja kao predsednika CISAC-a, nikada nisam video da državni emiter ovako frapantno ne poštuje svoje nesporne obaveze po osnovu korišćenja autorskih prava. Po mom mišljenju, javno preduzeće treba da služi za ugled, i svakako ne bi trebalo da se stavlja iznad zakona na tako upadljiv način, rizikujući da nepopravljivo potkopa međunarodni ugled vaše zemlje - naveo je čuveni muzičar u pismu koje je još 27. novembra 2009. uputio, pored premijera Cvetkovića, predsedniku Borisu Tadiću i ministru kulture Nebojši Bradiću.

Predsednik Upravnog odbora SOKOJ-a Srđan Hofman rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da dug RTS-a po osnovu autorskih prava iznosi oko 300 miliona dinara, ali da nije moguće utvrditi tačan iznos, pošto on zavisi od prihoda Javnog servisa u koji SOKOJ nema uvid. Hofman je rekao da postoji i mogućnost da se Javnom servisu ukine pravo korišćenja sadržaja čije autore zastupa SOKOJ, ali da do te mere još uvek nije došlo.

- Svi mi u privatnim razgovorima ponekad kažemo „Zabranimo im emitovanje“ - rekao je Hofman, što je burno potvrdila i kompozitorka Leontina Vukomanović, koja je, zajedno sa kolegom Kikijem Lesendrićem, prisustvovala konferenciji u svojstvu posetioca.

Generalni direktor Javnog servisa kaže da ga ne iznenađuje postupak SOKOJ-a. On navodi da nema nameru da popušta pred pritiscima organizacije muzičkih autora i njene čelnike poziva da potraže svoju pravdu na sudu.

- SOKOJ je u bezobrazluku prešao sve granice - kaže Tijanić za Press, i dodaje:

- Meni je žao zbog toga što je ovo pismo stiglo od Giba, koji je jedan od mojih najdražih muzičara, ali je sigurno da on nije sam saznao za ovu situaciju. Njemu je to neko odavde rekao. Napravili su jadan faul, zato što pokušavaju da nas, uz pomoć ovakvih pritisaka, nateraju da popustimo, kao što su to učinili sa Javnim servisom Vojvodine. To neće moći dok sam ja direktor. Neka tuže, mi i hoćemo da idemo na sud.

Tijanić je objasnio da je njegova namera bila jasna - da RTS i SOKOJ uspostave saradnju koja neće biti na osnovu paušalnog plaćanja, već na osnovu onoga što je emitovano.

- SOKOJ je bez dogovora sa nama raskinuo stari ugovor i povećao cenu, što je jedinstven slučaj. Pošto nismo želeli da pristanemo na to, predložili smo jedino normalno rešenje, a to je da plaćamo „iz košuljice“ - iliti samo ono što je emitovano. To kontroliše Republička radiodifuzna agencija i tu ne može biti prevare - rekao je Tijanić, i dodao da nije realno da RTS plaća istu naknadu SOKOJ-u kao neka komercijalna televizija, zato što nisu u pitanju isti programski sadržaji.

- Oni traže da Javni servis plaća isto koliko i komercijalna televizija, a mi imamo zakonsku obavezu da emitujemo sve žanrove muzike - i džez, i klasičnu muziku, i izvornu narodnu muziku, dok drugi emituju visokokomercijalne sadržaje. Mnogo manje ljudi sluša izvornu narodnu muziku i ne može se za to plaćati isto - naveo je Tijanić.

Antrfile : Tijanić: Neka se pripreme plagijatori!


Aleksandar Tijanić spremio je i žestok kontraudarac SOKOJ-u, od koga bi najviše štete mogli da imaju neki domaći muzičari koje često optužuju da „pozajmljuju“ tuđe pesme.- Mi nameravamo da postavimo pitanje originalnosti sadržaja koje izvode domaći autori - naveo je Tijanić, i dodao:- Možemo navesti više desetina primera očigledne krađe, i to ćemo i uraditi, u formi televizijske emisije!

N. Kostić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi