Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za prenos sednica traže 160.000 dinara po satu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 02. 2010.

Izvor: Blic

Za prenos sednica traže 160.000 dinara po satu


Čačak - Prvi put posle skoro deset godina, sednicu Skupštine grada Čačka nije prenosila nijedna od dve čačanske televizije sa zvaničnom dozvolom RRA, TV Čačak i TV „Galaksija 32“, jer su za tu uslugu tražile 118, odnosno 160.000 dinara po satu prenosa.

Skupština grada, koja je raspisala javni konkurs za prenos sednica, odbila je ove ponude kao preskupe i najavila da će biti raspisan novi konkurs kojim će biti obuhvaćeni i kablovski emiteri, što bi trebalo da dovede do cene koja će za poreske obveznike biti znatno povoljnija.

Imajući u vidu da sednice lokalnog parlamenta često traju po deset i više sati, lako je izračunati da bi prenos jednog zasedanja građane Čačka koštao najmanje 1,2 miliona dinara. Ako se ta suma pomnoži sa 20 sednica, koliko ih prosečno ima u toku jedne godine, televizija koja bi imala ekskluzivno pravo emitovanja direktnog prenosa, na relativno jednostavan način inkasirala bi 250.000 evra na godišnjem nivou.

- Televizija Čačak, koja je 11. decembra prešla u privatno vlasništvo, do sada je direktno prenosila sednice za 270.000 dinara po danu prenosa. Pitam se šta se to promenilo, pa sada traže ni manje ni više nego 100.000 bez PDV-a po satu! To nam samo govori da ovo preduzeće nije naviklo na samostalnu borbu na tržištu, već i dalje na perfidan način želi da bude na teretu građana Čačka - kaže odbornik Grupe građana „Za Čačak“ Branko Lazović.

Vlasnik i direktor TV „Galaksija 32“ Mišula Petrović smatra da je ponuda ove stanice od 160.000 dinara realna, ako se ima u vidu da je kalkulacija nastala kao posledica neodgovornog odnosa lokalne vlasti prema ovom problemu.

- Skupštinska tela su znala da je će TV Čačak, kao lokalno javno preduzeće, koje je imalo obavezu da prenosi skupštinska zasedanja, biti privatizovano krajem prošle godine i tada je trebalo da u budžetu opredeli sredstva za ovu namenu. Međutim, oni su konkurs raspisali na tri dana pred sednicu i tražili su cenu po satu. S obzirom na to da su se prenosi neretko razvlačili i do kasnih večernjih sati, morali smo da ukalkulišemo gubitke po osnovu marketinških prihoda - navodi Petrović.

Na primedbu da je ponuđena cena od 160.000 dinara po satu za 10.000 dinara veća od one koliko je ova televizija tokom prošle godine uzimala po danu prenosa, Petrović ističe da je TV „Galaksija“ u 2009. godini pet sednica prenosila potpuno besplatno.

Naglašavajući da grad nije mogao da prihvati paprene ponude lokalnih televizija, predsednik skupštine Veljko Negovanović najavljuje da će u toku ove nedelje biti raspisan novi javni konkurs.

- U novom predlogu stajaće da će prenose moći da vrše svi elektronski mediji u gradu, uključujući i kablovsku televiziju „Telemark“. Mislim da će suočeni sa novom konkurencijom, TV Čačak i TV „Galaksija“ dostaviti sasvim drugačije ponude, jer će, ukoliko ne budu realni, izgubiti posao. Pravo prenosa će imati po jedna TV i radijska stanica - ističe Negovanović.

Vlasnik TV „Galaksija“ Mišula Petrović kaže da će spustiti cenu ako sednice budu trajale od 10 do 18 sati.

Vladimir Nikitović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi