Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reforma i medija!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 06. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Reforma i medija!

Predsednik Republike Boris Tadić o javnim glasilima na jučerašnjem skupu "Mediji, kompanije i društvena odgovornost"



Verujem da bi to doprinelo stabilnosti i u politici

Predsednik Boris Tadić rekao je juče da je društveno odgovorno ponašanje medija imperativ vremena, ističući da oni, osim što vrše kontrolnu funkciju, moraju da imaju i partnerski položaj u društveno korisnim nastojanjima.

- Mediji vrše kontrolnu funkciju, pri čemu ne postoji samo konfliktni odnos između medija i države, već i partnerstvo, i ne vidim u kom društvu je nešto moguće postići ako nema tog partnerstva - poručio je Tadić obraćajući se učesnicima konferencije "Mediji, kompanije i društvena odgovornost".

- Ako zajedno ne razumemo šta su nam ciljevi, vrednosti i pravila igre, nećemo biti u stanju da unapredimo društvo nego ćemo neprestano da klizimo nadole.Tadić je primetio da u uslovima kada se često ne zna kakva je vlasnička struktura medija, oni katkad zaboravljaju na važnost svoje konstruktivne društvene uloge, ili, rukovođeni tržišnim interesom, tiražom i gledanošću, klize ka tabloidskom izveštavanju.

- Verujem da bi reforma medijskog sektora doprinela i stabilnosti političkog života. Veoma je teško kada imamo ovakve medije ispostavljati drugačiju politiku - rekao je predsednik.Mediji, kako je ocenio, jesu ti koji, prateći dobrotvorstvo kompanija, moraju od slučaja do slučaja procenjivati da li je njihov motiv bezinteresno učešće u filantropskoj aktivnosti ili promocija vlastite vrline.

Predsednik je naglasio da velike kompanije u tranzicionom društvu imaju obaveze da se ponašaju društveno odgovorno, a da se to posebno odnosi na one koji su bogatstvo stekle u "sivoj zoni" i neregularnim uslovima poslovanja devedesetih godina prošlog veka i koje to bogatstvo ne koriste za otvaranje novih radnih mesta.

Precizirao je da se, čak i u uslovima krize, ne smeju voditi hajke protiv bogatih ljudi kao takvih, jer oni doprinose razvoju društva. U društvima koja nisu dovoljno institucionalizovana, istakao je, ne postoji garancija da će vlasnik velikog kapitala biti društveno odgovoran, i da stoga javnost i mediji moraju odigrati svojevrsnu korektivnu ulogu, zahtevajući da se deo stečenog vrati društvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi