Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fotomontaža vređa verska osećanja muslimana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 06. 2010.

Izvor: Blic onlajn

Fotomontaža vređa verska osećanja muslimana

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio fotomontažu muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi objavljenu u jučerašnjem „Blicu“ i zatražio izvinjenje uredništva uz „simboličnu nadoknadu“ od 100 miliona evra.

„Od uredništva i vlasnika lista Blic tražimo izvinjenje uz simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra, u protivnom će se suočiti sa krivičnom prijavom i parničnim postupkom pred nadležnim sudom.

U saopštenju se navodi da je takvim činom naneta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici i da se javnosti šalje poruka o pokrštavanju muslimana, pri čemu nije pošteđen ni najviši verski autoritet.

„Vređajući najdublja verska osećanja muslimana i ne prezajući od skrnavljenja i samih verskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države“, ističe Mešihat IZ u Srbiji.

Glavni i odgovorni urednik „Blica“ Veselin Simonović rekao je da „Blic“ ne želi nikoga da vređa i da poštuju pravo svakoga na ispoljavanje veroispovesti.

"Sa muftijom smo imali izuzetno kvalitetan odnos i ne želimo da se to promeni", rekao je Simonović.

Izvinjenje Redakcije Blica


Uredništvo Blica izvinjava se muftiji Muameru Zukorliću, Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i svim vernicima muslimanske veroispovesti zbog neprimerene fotomontaže objavljene u jučerašnjem Blicu na strani „Humor“.

Fotomontaža je nepotrebna i nepromišljena i ona ne predstavlja poziv i poruku „Blica“ muslimanima o pokrštavanju.

Uredništvo izražava žaljenje zbog činjenice da se neko mogao osetiti povređenim zbog priloga koji je objavljen na stranicama „Blica“. To je upravo suprotno od onoga za šta se „Blic“ svih ovih godina zalagao, a to je - potpuna verska sloboda svih građana i tolerancija među pripadnicima različitih veroispovesti.

Uredništvo „Blica“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi