Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizija i radio ne gube primat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Televizija i radio ne gube primat


Beograd - U 2010. godini TV i radio neće izgubiti primat nad novim medijima jer su procene da će više od 90 odsto televizijskog i 80 odsto audio sadržaja potrošači i dalje pratiti putem klasičnog emitovanja, izjavio je juče Dejan Ljuština, viši menadžer u Sektoru za poslovno savetovanje Dilojta, na predstavljanju istraživanja „Trendovi u medijima 2010.“ koje je napravila ta revizorsko-konsultantska kuća.

On je istakao da ne samo da se neće smanjivati konzumiranje redovnog televizijskog programa (20-30 sati nedeljno) već će i rasti, a da bi internet video sadržaji mogli da im pariraju bilo bi potrebno da njihov obim poraste 75 puta.

U korist televiziji ide i pojava novih HD televizora i programa po želji što podstiče rast gledanosti dok bi internet sebi mogao da napravi problem uvođenjem naplate sadržaja, a takođe zahteva angažovanje korisnika, dok je TV inertan medij što ljudima više odgovara.

Ljuština je podsetio da se u Srbiji TV u proseku gleda 360 minuta dnevno. U Dilojtu očekuju da se u 2010. nastavi približavanje interneta i televizije i doći će do povećanja broja TV prijemnika koji omogućavaju pristup internetu, ali je izvesnije da se oni neće spojiti, već da će se prilikom gledanja televizije paralelno koristiti računar. U SAD to čini 74 odsto potrošača između 25 i 34 godina.

„Oni koji bi mogli znatno da profitiraju od sve većeg simultanog korišćenja interneta i televizije jesu oglašivači. Očekuje se da će u 2010. oglašavanje putem TV na globalnom nivou vredeti 180 milijardi dolara, dok se projekcije za on-lajn oglašavanje kreću oko 63 milijarde dolara“, rekao je Ljuština.

Analitičari Dilojta očekuju dalji pomak prema oglašavanju na internetu tako da će u ukupnoj sumi za oglašavanje udeo on-lajn reklama biti povećan sa 10 na 15 odsto do kraja 2011. Očekuje se i da će potrošanja za oglašavanje u 2010. porasti za dva odsto, a oglašivači smatraju da je internet oglašavanje pogodnije jer su manji troškovi i bolje se može meriti njihova efikasnost.

„Zbog rasta on-lajn oglašavanja najmanje će trpeti televizija, potom radio i autdor oglašavanje, a najviše će trpeti novine i časopisi“, rekao je Ljuština i dodao da je u Srbiji udeo internet oglašavanja oko jedan odsto i vredi oko pet miliona evra.

I. R.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi