Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reč naroda čeka novog vlasnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2010.

Izvor: Danas

Reč naroda čeka novog vlasnika


Požarevac - Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji Novinsko-izdavačkog preduzeća Reč naroda iz Požarevca, zajedno sa ugovorima za prodaju još sedam preduzeća u Srbiji.

Ugovor je raskinut uz obrazloženje da nisu isplaćivane rate, niti je održan kontinuitet poslovanja i sproveden socijalni program. Konkretno, ugovor je raskinut je zbog toga što poslovodstvo te kuće nije uplatilo treću ratu (oko 2. 000. 000 dinara) u avgustu 2009. godine, iako je Agencija odobrila, na molbu direktora Ilije Dimitrijevića, da se rok za uplatu pomeri za tri meseca.

Štaviše, Agencija za privatizaciju pomerila je taj rok za još tri meseca, pa je krajnji rok za uplatu treće rate bio kraj januara 2010. godine. Pošto Reč naroda ni do tog roka nije izmirilo svoja dugovanja prema Agenciji, ona je bila primorana da raskine ugovor o prodaji.

 Reč naroda sada ima 19 radnika (kada je privatizovano bilo ih je 21) i najstariji je nedeljnik u Braničevskom okrugu sa tradicijom od preko 65 godina neprekidnog izlaženja, koji redovno izlazi svakog utorka. Kao Javno novinsko preduzeće 31. jula 2007. godine prodato je konzorcijumu od osmoro zaposlenih, po ceni od čak 11, 6 miliona dinara, iako je početna cena bila samo 127 000.

Inače, preduzeće je najpre 31. maja te godine prodato Đorđu Milunoviću, ugostitelju iz Požarevca, po ceni od 12,6 miliona dinara. Pored nedeljnih novina, Milunović je postao vlasnik montažnog objekta u centru grada, na opštinskom zemljištu, površine 148 kvadrata i opreme, ali i neizmirenih novčanih obaveza. Posle samo dve nedelje ovaj ugostitelj odustao je od kupovine, pa je za novog vlasnika proglašen konzorcijum zaposlenih.

Kako saznajemo, Akcioni fond je zaposlenim predložio da u najkraćem vremenu imenuju upravnika Reči naroda, koji će do zakazivanja i okončanja nove Aukcije, voditi tu kuću. Novog vlasnika, ako ga bude, čekaće i ne mala dugovanja (oko desetak miliona dinara) na osnovu izvršenja pravosudnih presuda. Te presude su donešene zbog nezakonitog otpuštanja radnika. Poslovodstvo te kuće nije ispoštovalo odluku suda da vrati radnike na posao, niti ih obeštetilo, sa više miliona dinara sve sa kamatom, zbog neisplaćenih zarada i doprinosa. Takođe, novog vlasnika čeka i kazna od strane suda, koja može biti milionska, zbog nepoštovanje i neizvršenje pravosnažno donesenih presuda.

Posle početnog stanja šoka neki radnici, kako nam je rekao izvor iz te novinske kuće, hteli su da se obračunaju sa direktorom, optužujući ga da je on namerno doveo do raskida ugovora iz sebi znanih razloga. Drugi su se pak, plašeći se za svoju egzistenciju i gubitak posla, raspitivali u nekim lokalnim medijima za mogućnost njihovog angažovanja. Neki idu dotle da najavljuju protestni odlazak kod gradonačelnika i predsednika Skupštine gde će tražiti da se Reč naroda vrati pod okrilje grada, što po zakonu nije moguće.

Inače, i posle privatizacije Reč naroda je bila miljenik lokalnih vlasti u okrugu, a pretežno u Požarevcu. Njemu su se uvek iz budžeta odvajala najveća sredstva namenjenima za informisanje. Takođe, sva oglašavanja javnih preduzeća, ustanova, grada i opština u Braničevskom okrugu išla su preko tog lista, što mu je omogućavalo veoma dobro prihodovanje.

B. D.





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi