Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slaba trojka za srpske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2010.

Izvor: Pres

Slaba trojka za srpske medije

Srbija po slobodi medija nije napredovala nego nazadovala, ali su nas prvi put računali bez Kosova, pa ispada da smo bolji nego ranije




Intervju

Ljiljana Smajlović
predsednica UNS-a


Beograd - Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenila je stanje u srpskom novinarstvu slabom trojkom, tvrdeći da Srbija nije napredovala, već nazadovala kad je sloboda medija u pitanju.

- Urednici se u Srbiji plaše političkih i ekonomskih gazda, a novinari strahuju da će, ako se budu bunili, postati tehnološki višak. Nedavno sam čula Teofila Pančića iz „Vremena“ kako veli da sada imamo „ostatke zaklanog srpskog novinarstva“. To je, naravno, metaforično rečeno, to je hiperbola, ali je negde i duboko tačno. Novinarstvo nestaje kao profesija jer je materijalno skoro uništeno.

- Na skali od jedan do pet, kako ocenjujete stanje u novinarstvu?

- Slaba trojka. Kad je sloboda medija u pitanju, Srbija je nazadovala. Po „Fridom hausu“ smo bolji nego lane, ali samo zato što je Kosovo prvi put tretirano kao nezavisna država, pa ispada da je Srbija „slobodnija“ bez Kosova. Deset godina posle 5. oktobra, još smo i za Amerikance „delimično slobodna“ zemlja.

- Ko je za to odgovoran?


- Srpska država ne čini gotovo ništa da pomogne medijima, ni štampanim ni elektronskim. Ali ključ je da se urednici i novinari usude da zahtevaju svoja prava, jer ni gazde ni političari nemaju pravo da im diktiraju kako da pišu i kako da uređuju novine. Bilo bi manje cenzure kada bi novinari i urednici ponekad glasno povikali: cenzura! Zato je veliki deo odgovornosti i na nama. Ne možemo za sve kriviti vlasnike i političare.

- Godinama nisu rešena ubistva Ćuruvije, Pantića, Dade Vujasinović...

- Političari se ne boje našeg gneva. Među nama nema dovoljno solidarnosti. Država nije ponudila ni imunitet od gonjenja onom ko može da oda ubice.

- Da li biste mladima preporučili da se opredele za profesiju novinara?

- Doskora jesam. Više se ne usuđujem. Ali sjajni mladi ljudi i dalje biraju novinarstvo.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi