Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari još uvek meta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Novinari još uvek meta

Svetski dan slobode medija obeležen je juče u Srbiji porukama da je sloboda medija mnogo veća nego što je bila pre jedne decenije, ali da nije dostigla cilj kome se teži, jer i dalje postoje pritisci.




Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije obeležili su Svetski dan slobode medija - 3. maj, skupom pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine" u beogradskom Pionirskom parku.



Ministar kulture i medija Nebojša Bradić, povodom Dana slobode medija, izjavio je da će resorno ministarstvo, kroz zakonsku regulativu i podršku kvalitetnim programima, sistematski raditi na visokim profesionalnim standardima u Srbiji. Ministar Bradić je ukazao da će uređenju domaće medijske scene doprineti i medijska strategija koja će javnosti biti predstavljena sredinom ove godine.

Novinari iz pomoravskih redakcija i dopisnici beogradskih medija juče su na protestnom skupu povodom Svetskog dana slobode medija u centru Jagodine zatražili od državnih organa da se istrage o ubistvima novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića, kao i Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović, intenziviraju, te da se pronađu nalogodavci i izvršioci tih zločina.

- Neshvatljivo je da posle devet godina od ubistva Milana Pantića istraga još uvek tapka u mestu, da nema pomaka, a o optužnici da i ne govorimo. Slično je i sa ubistvima Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović. Bivši direktor policije Vladimir Božović najavljivao je pre nekoliko godina istragu o istrazi, kao i podnošenje izveštaja o tome do kojih je dokaza policija došla. Međutim, i taj izveštaj se negde izgubio - rekao je predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Aničić.

U saopštenju pomoravskih novinara navodi se da su mediji u veoma teškom ekonomskom položaju, te da se njima upravlja političkom silom ili novcem. Gola egzistencija navodi medije da svoj prostor, umesto čitaocima, slušaocima i gledaocima, prepuštaju oglasima i reklamama. U takvoj situaciji mediji postaju instrument državne, ekonomske i finansijske moći, kao i političkih partija i grupa za pritisak.

Antrfile : Nagrada za slobodu medija


Povodom Svetskog dana slobode medija, urednici u informativnom programu Radio Pančeva Slavici Jovanović uručena je nagrada UNS "Zora" za slobodu medija.

G. J.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi