Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svetionik ponovo sija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 04. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Svetionik ponovo sija

Arhitektonski ukras koji je srušen u NATO bombardovanju ponovo dominira u punom sjaju


Srbija i Beograd dobili su ponovo svoj najjači simbol. Uz veliku svečanost i prisustvo nekoliko stotina zvanica, juče je otvoren obnovljeni Avalski toranj. Prestonički decenijski orijentir, dragulj evropske arhitekture, sagrađen 1965. godine, porušile su NATO bombe pre 11 godina. Podizan je iz pepela dve godine i deset meseci i svetionik sa Avale moderniji, tehnički besprekoran, danas sija punim sjajem.

Svečanom otvaranju juče na Avali prisustvovao je celokupan državni vrh sa predsednikom Tadićem na čelu, patrijarh srpski Irinej, čelnici Beograda, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kao i mnoge poznate javne ličnosti koje su tokom prethodnih godina na razne načine doprinele izgradnji tornja. Na stotine ljudi, uglavnom meštana podavalskih naselja, opkolilo je juče ograđeni plato podno tornja da makar na tren osete deo svečanosti. Utisak gotovo svih prisutnih bio je da veličanstvena građevina nije sagrađena samo od čelika i betona. Poruka gotovo svih govornika bila je da je Avalski toranj podignut i od srpskog inata i ponosa.

Gradonačelnik Dragan Đilas nije hteo da kaže da otvara Avalski toranj, već je poručio Beograđanima i Srbima: „Evo ga Avalski toranj, imamo ga, čuvajmo ga“.

- Velika je radost otvarati ovaj toranj, ali tuga što smo bili u situaciji da nam ga neko otme, da ga sruši i da ga ponovo gradimo - rekao je Đilas. - Bilo bi bolje da smo za ovih deset godina gradili škole, vrtiće, puteve, a da je toranj stajao. Ovaj toranj ne treba da bude simbol prošlosti, već budućnosti. Za Beograđane ovaj toranj postoji i postojao je sve ove godine ali ga nisu videli.

Prema rečima rukovodioca radova na obnovi tornja Raja Radovanovića iz firme „Ratko Mitrović“, bila je velika čast, odgovornost i obaveza da učestvuje na ovom projektu.

- Avalski toranj je poruka kako treba raditi i graditi. Ovo je znak da nam nisu potrebni drugi da nas uče kako treba. Jedini zadatak bio je da posvećeno i tačno završimo posao. Bez ijedne povrede završili smo ovoliki objekat. Ovaj toranj je ponos grada Beograda i cele Srbije. Samo sam jedan od brojnih saradnika koji su učestvovali u obnovi. Naš rad se vidi iz daleka. Dokazali smo da znamo i umemo, dovodite investitore u Srbiju, nećemo vas obrukati.Prvi toranj građen je pre gotovo pola veka za potrebe RTS. U to vreme je bio čudo tehnike. Ljudi iz Radio-televizije Srbije stajali su iza ove obnove.

- Hvala građanima koji su pomogli, svim republičkim i gradskim čelnicima, graditeljima - rekao je Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS. - Produžili smo toranj za jedan metar, neka u taj metar stane i poruka za nas koji smo ga gradili i za one koji su ga rušili - „Srbija je danas dobila svoju kapu“. Vreme je da zajedno završimo krov i druge poslove u Srbiji.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić poručio je da je Avalski toranj naš orijentir i putokaz, kao i to da je ovo prvi veliki projekat posle puno godina, građen kako treba i završen.

- U izgradnji ovog tornja igrali smo protiv tradicije, jer tradicionalna je stvar za naš narod da se mnogi veliki radovi nikada ne završe - rekao je Dulić.

- Ovo je prvi značajan objekat u Srbiji koji ima upotrebnu dozvolu. Time menjamo pravila u Srbiji. Poruka je da se i drugi objekti grade na ovaj način. Avalski toranj je vidikovac Srbije - na severu Fruška gora, na jugu Rudnik, Karpati na istoku, Cer na zapadu. Ovaj toranj je viši za jedan metar, a u njega je utkan i taj naš inat. Ovoga puta inat je bio taj pokretač da se posao završi. I zato uinat neka Srbija bude bolja zemlja.

Svečani program je uveličan nastupom horova RTS i „Kolibri“, kao i predstavom aviona „Leteća zvezda“.

Antrfile : Zaboravljen

Zahvaljujući pisanju „Večernjih novosti“ i inicijativi Bate Milatovića, doajena RTS i inicijatora obnove tornja, otvaranju tornja prisustvovao je i Dragoljub Glišić (98), rukovodilac gradilišta prvog tornja od 1961 do 1965. Ovaj gotovo stogodišnjak se požalio da su ga organizatori zaboravili, ali je taj potez na sreću ispravljen. Nije krio oduševljenje što je toranj, koji je otvorio pre pola veka, ponovo izgrađen. Pozdravili su ga i Dragan Đilas i predsednik Boris Tadić.

Tadić: Koštunica trebalo da dođe


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je Avalski toranj izgradila Srbija kao zemlja i čestitao je građevinarima što su tako kapitalan objekat završili u vrlo kratkom roku.- Pokazali smo da možemo zajedno da radimo, da jedna vlada započne, a druga da završi - kazao je Tadić na otvaranju.

- Žao mi je što Vojislav Koštunica nije prisutan, ovde mu je mesto da bismo uspostavili osnovni red.On je naglasio da su u Srbiji u toku ogromni projekti.

- Započeli smo tri veoma velika mosta, možda najveća u Evropi, gradimo autoputeve, počećemo i neke koje nismo ni planirali. Korak po korak, u naredne dve do tri godine ćemo završiti sve kapitalne i veoma značajne projekte, što će dati snagu našim građevinarima, ali i vratiti dostojanstvo i osećaj samopouzdanja građanima Srbije - rekao je predsednik Srbije.Tadić je istakao da je toranj veliki pokretač za građane Srbije i Avalu čini „najvišom i najlepšom planinom u Srbiji“.

Patrijarh Irinej: Spomenik obnove


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je nakon otvaranja Avalskog tornja da on predstavlja simbol ljubavi, kreativnost i stvaralaštva jednog naroda.

- Rušiteljima nikad niko nije podigao spomenik, ali graditeljima jeste - istakao je patrijarh. - Srbija je kao ptica feniks koja se bezbroj puta rušila, ali onda i obnavljala.

Premijer Cvetković: Veliko priznanje


Prvi čovek Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da za njega Avalski toranj predstavlja mnogo više od običnog simbola.

- Toranj me asocira na mladost - kazao je premijer. - Želim da odam priznanje svima onima koji su ga gradili, ali i sugrađanima i donatorima bez kojih ne bismo bili ovde.

Ulaznice od 50 do 100 dinara

Već od danas svi građani Srbije moći će da obiđu Avalski toranj, popnu se najsavremenijim liftovima do vidikovca na 125. metru za svega 40 sekundi. Ulaz za decu i đake je 50 dinara, a za odrasle 100 dinara, a otvoren je od 10 do 17 časova.

Impozantno

O impozantnim dimenzijama tornja govori i količina utrošenog materijala. Visinu od 204,6 metara Avalski toranj je najviša zgrada na Balkanu. U izgradnju kolosa utrošeno je oko 4.000 tona betona, 500 tona armature i oko 150 tona čelika. Izgradnja je koštala oko 10 miliona evra, a više od milion građana Srbije, 500 umetnika stvaralaca i privrednika dalo je svoj doprinos obnovi.

B. Caranović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi