Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV ekran niko ne kontroliše
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

TV ekran niko ne kontroliše


Niko striktno ne kontroliše rad više od 90 kablovskih operatera u Srbiji.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) najavljuje skoro usvajanje pravilnika o radu ovih operatera, a RATEL zasad kažnjava samo one koji za prenos signala koriste “paukove mreže” preko terasa i krovova, umesto optičkih kablova.

U RATELU tvrde da je najveća odgovornost na RRA, koja nije na vreme napisala pravilnik koji će definisati tačan broj programa, kao i način na koji operater može da promeni programe. Građanima jedino preostaje da se žale udruženjima potrošača. A njima se najviše žale na cenu, kvalitet slike i internet signale, kao i na izbor programa osnovnom paketu.

- Niko ne kontroliše cenu usluga. Samo SBB, kao najveći operater, obavezan je da od RATEL-a traži saglasnost o poskupljenju - objašnjava za “Novosti” Goran Papović, predsednik Udruženja potrošača Vojvodine.

- Neko bi morao hitno da se pozabavi time što isti programski paketi u nekim gradovima koštaju 400, a u drugim 900 dinara.

Žalbe građana, kaže Papović, stižu sa svih strana. Dodatan problem je i monopolski položaj, pa kad korisnik nije zadovoljan uslugom, ne može tek tako da promeni operatera, jer su međusobno podeljeni po rejonima i veoma retko prelaze “liniju”.

Ugovori koji se sklapaju sa tim firmama su višestruko štetni za građane. Recimo, operateri mogu da raskinu ugovor kad god žele, bez posledica. A građani, ako to žele da urade, treba da plate dve do dvanaest pretplata za period po raskidu ugovora.

Većina kablovskih operatera, inače, polako ukida popularne TV programe i ubacuje one koji su besplatni i manje zanimljivi. Cilj je da se smanjivanjem kvaliteta osnovnog paketa korisnici primoraju da pređu na digitalni program koji je, u proseku, tri puta skuplji, ali i nudi tri puta više programa.

- Čuli smo za tu pojavu i sve ćemo proveriti - najavljuje Irina Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije. - To je važno, jer mnogi ne znaju da građani koji gledaju televiziju putem kablovskih operatera ne moraju da prelaze na digitalne.

Novi program


Jedan od načina da se građani oslobode od kablovskih operatera jeste prelazak na IPTV. Uskoro će biti ponuđen jedan račun za fiksni i mobilni telefon, kao i za televiziju, pa će građani tada moći da biraju između 200 programa.

A. K. - I. M,


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi