Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dačić minira rad koalicije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 08. 2009.

Izvor: Blic

Dačić minira rad koalicije

- Odlaganje glasanja u Skupštini i miniranje Vladinog zakona uvelo je koaliciju u potencijalnu krizu. Glasanje 31. avgusta u Skupštini Srbije ne samo da će biti trenutak istine za vladajuću koaliciju već će i pokazati da li je srpska politička elita spremna da otpočne poslednju i najtežu reformu - uvođenje reda i morala u srpsku politiku - kaže u razgovoru za „Blic“ Mlađan Dinkić lider G17 plus.


- Dačić je svojom odlukom da ne glasa za Vladin predlog izmena Zakon o informisanju koji treba da uvede moral i red na srpskoj političkoj sceni pokazao da njemu očigledno više odgovara destruktivni medijski sistem koji je uspostavljen u doba Miloševića, a koji je zaslužan i za pripremu atmosfere u kojoj je ubijen Zoran Đinđić. Takav sistem vrednosti je apsolutno neprihvatljiv za G17 plus.

Kontraargument je da ste vi doveli do slabosti koalicije insistiranjem na ovim izmene zakona u ovom trenutku?


- Mi samo tražimo da se poštuje dogovor. Ne možemo više da dozvolimo da se bez ikakvih sankcija sprovode karakterna ubistva i trovanje javnosti od strane nekih tabloidnih medija. Ne pretimo, niti ucenjujemo, kako to neki pokušavaju da nam podmetnu. Onaj ko minira vladine predloge zakona, taj ugrožava koaliciju.

DS je takođe pristao na odlaganje. Zašto?

- Zato što su uvideli da zbog SPS vladajuća koalicija u petak ne bi imala skupštinsku većinu.

A šta se menja za mesec dana?

- Imali smo konsultacije sa LDP s kojim delimo mišljenje da je neophodno normalizovati medijsku sferu i uvesti red u srpsku politiku u skladu sa evropskim standardima. Postignut je dogovor da se Zakon o informisanju izglasa u Skupštini 31. avgusta, a da se zatim, u toku jesenjeg zasedanja Skupštine usvoje još neki važni zakoni koji regulištu medijsku oblast.

Da li će vaša stranka u Skupštini sada posebno odlučivati o svakom Zakonu koji se nađe na dnevnom redu?

- Ili imamo koaliciju koja skladno funkcioniše ili ona ne postoji.

Koliko je ozbiljno pogođena vladajuća koalicija?

- To ćemo videti 31. avgusta. Od opstanka koalicije mnogo je važnije da li će Srbija biti društvo u kome će se drastične laž i najteže klevete stvarno sankcionisati ili će i dalje biti glavno obeležje srpske političke scene. Ako imamo sistem u kome se ne cene rezultati već se javno mnjenje o nekome ili nečemu formira na bazi laži, onda se postavlja pitanje smisla bavljenja politikom, a takvo društvo je osuđeno na propast.

Šta znači za koaliciju ako ne bude SPS u većini?

- To je pitanje za DS koja je stožer ove koalicije.

Da li je ovo jedan u nizu kompromisa ili početak kraja vladajuće koalicije?

- Sa DS odnosi su stabilni i čvrsti, a sa SPS su na najnižem nivou od formiranja koalicije. Krajem avgusta će sve biti jasno.

Ako ne prođe zakon?

- Videćemo. Optimista sam i verujem da će Zakon o informisanju u nepromenjenom obliku biti izglasan u Skupštini.

Zašto baš sad zakon o informisanju. Zašto ne na početku vlade ili za mesec ili dva. Šta je bio okidač?


- O ovom pitanju sa Tadićem razgovaram već tri godine. Ovo je poslednji veliki korak ka demokratizaciji srpskog društva. Ili ćemo uspeti da do kraja demokratizujemo Srbiju ili ćemo izgubiti od onih koji se zalažu za sistem Miloševićeve Srbije. Peti oktobar je bio samo početak. Uveli smo reda u bankarski i poreski sistem, stabilizovali dinar, upravo se reformiše pravosuđe. Ostala nam je poslednja i očigledno najteža reforma - uvođenje reda i morala u srpskoj politici.

Medijske organizacije kritikuju zakon. Zašto nisu sve konsultovane?

- O ovom zakonu se razgovaralo sa predstavnicima relevantnih medijskih udruženja. Dobijena je podrška od onih asocijacija medija koje se u potpunosti zalažu za poštovanje svih etičkih i profesionalnih normi. Jedan deo medija koji obezbeđuje svoje tiraže na lažima, klevetama, mržnji, uvredama i morbidnostima je logično protiv uvođenja odgovornosti za javnu reč.

Antrfile : Dugi pregovori sa Tadićem i Dačićem

Kako je izgledao sastanak sa Tadićem i Dačićem?

- Dugo smo razgovarali. Dačiću sam postavio pitanje šta je sa policijskom istragom o navodnoj aferi sa pasošima koja je jedna u nizu obmana koja je nedeljama i mesecima punila stranice „Kurira“. Nisam dobio adekvatan odgovor.

Nikola M. Jovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi