Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ne odustajemo od izmena zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 08. 2009.

Izvor: Danas

Ne odustajemo od izmena zakona

Beograd - Ministarstvo kulture i informisanja neće menjati predložene izmene Zakona o javnom informisanju, koje su već doživele određene promene po preporuci jednog dela stručne javnosti i novinarskih udruženja već će u saradnji s udruženjima novinara, RRA, udruženjima emitera, Savetom Evrope, EU i misijom OEBS, raditi na setu novih zakona kojim bi se normalizovala medijska scena u Srbiji. To ne znači da će predložene izmene zakona biti povučene iz procedure, nego će se o njima glasati na sednici Skupštine Srbije zakazanoj za 31. avgust, kaže za Danas Nataša Vučković- Lesendrić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture.






Ona tvrdi za naš list da je postojeći medijski zakon neefikasan, oko čega postoji opšta saglasnost, kao i da je pisan nakon „represivnih vremena“, što je za posledice imalo različite nejasnoće.

- Zakon je neprecizan i ne pokriva određene segmente delovanja medija. Javna glasila nemaju status pravnog lica što omogućava različite zloupotrebe - naglašava Vučković - Lesandrić.

Kada je reč o napadima stručne javnosti na izmene zakona, Vučković - Lesendrić ističe da ti napadi dolaze od „univerzitetskih profesora koji problem posmatraju s teorijskog, a ne praktičnog stanovišta i koji nisu uključeni u poslovanje medijskih kuća“. Ona dodaje da je ova varijanta zakona prihvatljiva svim ozbiljnim medijskim kućama kada se uzme u obzir ono što se dešava u našem medijskom životu.

- Da smo ranije imali registar javnih glasila danas ne bismo imali problem s transparentnošću vlasničke strukture - naglašava Vučković - Lesendrić.

Naša sagovornica ističe da kazne propisane zakonom nisu previsoke i da ne postoji nešto što bi bila evropska pravna tekovina koja bi se odnosila na visinu kazne već da se ona određuje od države do države. Vučković - Lesendrić objašnjava da je mogućnost promene vlasničke strukture omogućavala da mediji ne izmiruju svoje finansijske obaveze, da sa druge strane utiču na formiranje negativnog javnog mnjenja o nekoj instituciji, na primer banci čiji su dužnici.

- Dešava se da se ne može utvrditi odgovornost vlasnika medija, jer je vlasnička struktura nejasna, a sa druge strane vlasnik zarađuje plasirajući neistine - ističe Vučković - Lesendrić.

Na primedbu da odredbi o oduzimanju prihoda od tiraža i reklama nema u evropskom zakonodavstvu, Vučković - Lesendrić odgovara da „nigde nema ni ovakvih novina“.

I. Živanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi