Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bradić: Srbija neće biti medijski gulag
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2009.

Izvor: Danas

Bradić: Srbija neće biti medijski gulag

U Skupštini Srbije počela rasprava o Izmenama Zakona o nformisanju

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije juče, kasno po podne, uz veliko negodovanje opozicije, počeli su objedinjenu raspravu o Izmenama zakona o javnom informisanju i Zakona o kulturu.


Najviše negodovanja izazvala je činjenica da su svega dva sata, pre početka sednice parlamenta, poslanicima dostavljeni amandmani na Predlog izmena i dopuna zakona o informisanju, čija se suština svodi na ukidanje osnivačkog kapitala i smanjenje visina kazni predviđenih Predlogom tog zakonskog akta.

Dosta zamerki upućeno je na spajanje dve, u ovom trenutku nespojive tačke - „kulture i informisanja, od kojih je jedna po hitnom postupku, a druga u redovnoj proceduri“. Pomoćnica ministra kulture za medije Nataša Vučković-Lesendrić objasnila je za Danas da je ukidanje osnivačkog kapitala za medije predloženo kako bi se, prvenstveno, olakšalo poslovanje niskotiražnih novina.

Kada je reč o smanjenju novčanih kazni predviđenih predloženim izmenama i dopunama, naša sagovornica je precizirala da je kazna definisana u rasponu od 25 do 100 odsto vrednosti tiraža, odnosno oglasnog prostora u kojem se objavljuju neistinite informacije. Ona je dodala da je takav raspon kazne predviđen i prilikom objavljivanja informacija u kojima se počinioci krivičnog dela oglašavaju krivim bez pravosnažne sudske odluke, kao i u tekstovima u kojima se ugrožava razvoj maloletnika, odnosno objavljuje pornografski sadržaj i ne štiti identitet maloletne osobe.

Pomoćnica ministra napomenula je da je iznos kazne smanjen u odnosu na nepoštovanje obaveze objavljivanja impresuma i obaveze da glavni i odgovorni urednik medija ima prebivalište u Srbiji. Ona je navela da je umanjen iznos novčane kazne za objavljivanje informacija koje ugrožavaju ishod krivičnog postupka i neobjavljivanje ispravke. Amandmanima je jasno definisana obaveza upisa medija u registar javnih glasila kao i konkretne novčane kazne u slučaju povrede zakona u tom pogledu.

Ministar za kulturu i informisanje Nebojša Bradić, objasnio je juče da su amandmani podneti na osnovu primedbi medijskih udruženja i stručne javnosti, kako bi se izvršile korekcije predloženog teksta.

- Upotreba Evrope ovih dana je dostigla razmere koje ne znam da li treba da nas više žaloste ili raduju. Žaloste, zato što se na te civilizacijske, etičke i zakonske norme pozivaju oni koji ne samo da te visoke standarde ne poštuju u svom dvorištu, rekao je Bradić.

On je dodao da niko ozbiljan ne može da poveruje da u Srbiju dolazi vreme medijskog gulaga. Iako se očekivalo da će nakon popravke zakona o informisanju SPS glasati za zakon, juče je decidirano rečeno da će poslanici SPS ostati uzdržani i da njihov stav ništa ne može da promeni. I poslanici PUPS i JS glasaće protiv. Protiv Predloga zakona već su se izjasnili SRS, SNS, DSS i NS, dok su poslanici LDP rekli da će se izjasniti na samoj sednici.

Antrfile : Ministri uvereni u usvajanje Predloga

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade da očekuju da će Predlog izmena i dopuna zakona o javnom informisanju, nakon što je Vlada usvojila amandmane na ovaj dokument, dobiti neophodnu većinu poslanika u Skupštini Srbije. Milosavljević je rekao da juče nije bilo posebne rasprave o tom zakonskom predlogu, ali da očekuje da će u parlamentu postojati većina za njegovo usvajanje. Marković je istakao da su usvajanjem amandmana na ovaj zakonski predlog uvažene primedbe stručne javnosti i novinarskih udruženja.

M. R. M - I. T.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi