Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nisam siguran da je zakon o medijima u skladu sa EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2009.

Izvor: Pres

Nisam siguran da je zakon o medijima u skladu sa EU

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen nije sasvim siguran da su predlozi izmena i dopuna zakona o informisanju u skladu sa evropskim standardima i konvencijama Saveta Evrope!



 


- Svaki zakon koji se donosi u Srbiji mora da bude potpuno usaglašen sa direktivama EU i konvencijama Saveta Evrope. Ako želimo evropske integracije, moramo da poštujemo njihov stav. I siguran sam da će SE u svom godišnjem izveštaju dati komentar i o izmena zakona o informisanju. Iz toga ćemo videti da li je on usaglašen ili ne sa evropskim pravilima.

- Zar Ministarstvo kulture nije trebalo prethodno da usaglasi zakon sa pravilima koje važe u EU?

- To je pitanje za predlagača zakona. Sigurno je da će se u godišnjem izveštaju videti mišljenje o zakonu, kao i sva pitanja koja su ovih dana otvorena u medijima. Ministarstvo pravde se konsultuje sa Savetom Evrope i EU, ali to nije praksa svih ministarstava.

- Trebaju li za medije da važe posebni uslovi u odnosu na druge privredne subjekte? Recimo, da se zatvaraju ako im je račun 90 dana u blokadi?

- Nisam ja to predložio. Zovite Ministarstvo kulture, pitajte šta su time hteli da kažu.

- Treba li Trgovinski sud da bavi novinarima, zar uvrede i klevete ne treba da budu regulisane krivičnim zakonikom?

- Da sam predlagač zakona, sve bih vam lepo objasnio. Ovako, pojma nemam šta je pisac hteo da kaže.

- Pretpostavimo da vas fotoreporter Pressa uslika kako prelazite ulicu na crveno. Tu fotografiju nećemo moći da objavimo jer vi niste pravosnažno osuđeni za prelazak na crveno?

- Smatram da za javne ličnosti mora da postoji manji stepen tolerancije prilikom izveštavanja nego za običnog građanina, jer preuzimanje javne funkcije nosi određeno smanjenje privatnosti života. I političari na to moraju da budu spremni.

- Pa, zakon je i pisan za javne ličnosti?

- Ne znam. Zovite kolege iz Ministarstva kulture. Ali, znam da je standard Konvencije Saveta Evrope da za javne ličnosti, političare postoji manji stepen tolerancije.

- Vi ste rekli da ovaj zakon odgovornost više prebacuje na novinare nego na javne ličnosti i da će novinari morati da procenjuju šta je pretpostavka nevinosti. Znači li to da će novinar, da bi se zaštitio od kazni, morati da cenzuriše predsednika, premijera, ministre...?

- Neka to komentariše Ministarstvo kulture, kad su ga smislili, neka ga komentarišu! Ali, i političari moraju da vode računa da ne krše pretpostavku nevinosti.- Izjavili ste da je sigurno da zakon o informisanju neće moći rigidno da se primenjuje. Šta to znači?

- To znači da će sudovi utvrditi praksu kako će se zakon primenjivati. Sudovima je dat raspon kazni. Kako zakon stvari stavlja u ruke sudstva, tek primenom možemo videti da li će zakon ostvariti svrhu zbog koje je predložen, odnosno koji su nedostaci i da li će postojati potreba da se zakon dalje prilagođava.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi