Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hoćemo da prenosimo sednice Parlamenta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2009.

Izvor: Danas

Hoćemo da prenosimo sednice Parlamenta

Beograd - Televizija B92 zainteresovana je za direktno prenošenje sednica Narodne skupštine na svom Info kanalu, ali monopol nad emitovanjem rada Skupštine ima RTS, jer jedino njihovi snimatelji imaju slobodan pristup u veliku salu u kojoj zasedaju poslanici - kaže za Danas direktor RTV B92 Veran Matić.



Posle odluke RTS-a da, u skladu s nezavisnošću svoje uređivačke politike, ne prenosi celokupna zasedanja parlamenta ukoliko su time ugrožena interesovanja većine gledalaca i marketinški interesi te medijske kuće, otvorila se mogućnost da taj posao preuzmu kablovski operateri ili neka druga TV stanica s nacionalnom frekvencijom.

Veran Matić, međutim, nije uveren da će B92 to biti dozvoljeno.

- Već nekoliko puta tražili smo od nadležnih institucija da nam omoguće snimanje sednica, kao i montiranje opreme za direktna uključenja iz Skupštine. To smo zahtevali i od bivšeg predsednika parlamenta Olivera Dulića, kao i sadašnje predsednice Slavice Đukuić-Dejanović, ali bez uspeha - navodi Matić.

Prvi čovek B92 naglašava da na Info kanalu ima dovoljno prostora za direktne prenose rada Narodne skupštine i druge specijalizovane emisije o parlamentu, kao i da ova medijska kompanija „nikad ne bi tražila finansijska sredstva od države za emitovanje sednica“.

Podsetimo, poslanici u Skupštini Srbije negodovali su zbog toga što je RTS nedavno direktno prenosio teniske mečeve iz Australije, a ne njihove rasprave, pa su zapretili da neće obavljati svoj posao ukoliko generalni direktor Aleksandar Tijanić ne promeni odluku.

Posle sastanka s Tijanićem, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je dogovoreno formiranje radne grupe, koja bi do ponedeljka 9. februara trebalo da predloži kako da se obezbedi javnost rada Skupštine.

RTS nije obavezan da prenosi rad Narodne skupštine, jer Zakon o radiodifuziji propisuje da javni medijski servis samostalno i nezavisno određuje uređivačku politiku.

J. Diković

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

19.11.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 00:18

Коришћење ћирилице, поштовање Србије

Не, ни једна ТВ која не користи званично писмо Републике Србије не може преносити седници Скупштине. Ваша обавеза B92 била би да користите искључиво ћирилицу исто као што је у Хрватској искључиво латиница. Тако је у свим државама света.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi