Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Potvrđena kazna glavnom i odgovornom uredniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2009.

Izvor: Danas - Braničevo

Potvrđena kazna glavnom i odgovornom uredniku

Zbog serije uvredljivih napisa iz jula 2007. godine, „glodur“ lokalnog lista kažnjen sa 20.000 dinara, uz obavezu plaćanja sudskih troškova Ilija Dimitrijević, direktor i glavni i odgovorni urednik privatnog nedeljnika „Reč naroda“, osuđen je drugostepenom presudom na novčanu kaznu od 20.000 dinara, zbog počinjenog krivičnog dela klevete.



Ukoliko ne plati ovaj iznos u roku od dve nedelje, kazna će biti preinačena u 20 dana zatvora. Istom presudom Okružnog suda, koju je potpisala sudija Danica Miljević, Dimitrijević je obavezan da plati i troškove sudskog postupka, u iznosu od 42.400 dinara.

Proces protiv Ilije Dimitrijevića vodio se po privatnoj krivičnoj tužbi braće Momčila i pokojnog Mileta Veljkovića, zbog serije uvredljivih napisa koji su u nedeljniku „Reč naroda“ objavljivani u julu 2007. godine.

U spornim tekstovima, Dimitrijević je izneo brojne uvrede na račun Momčila Veljkovića, koordinatora PNP „Otpor“, i novinara beogradskog lista „Danas“, Mileta Veljkovića, koji je poginuo u julu ove godine, u udesu na mostu na Velikoj Moravi kod Požarevca.

Izlažući svoju odbranu na sudu, okrivljeni se branio tvrdnjom da su Veljkovići javne ličnosti, zbog čega su izloženi kritici javnosti.

Dimitrijević je na čelo „Reč naroda“ došao dok je ovaj medij bio u vlasništvu opštine Požarevac, da bi ga kasnije, zajedno sa konzorcijumom zaposlenih, kupio za 11,6 miliona dinara, što je bila 99 puta veća cena od početne.

„Zadovoljan sam samim donošenjem presude, jer je njenim izricanjem dokazana krivica Ilije Dimitrijevića. Međutim, nisam zadovoljan visinom novčane kazne, jer smatram da je mogla da bude viša, pošto se brojni novinari, iako savesno rade svoj posao, osuđuju zbog navodnih kleveta na najmanje 100.000 dinara kazne“, rekao je nakon izricanja presude Momčilo Veljković.

Pošto ona postane pravosnažna, Veljković će protiv Dimitrijevića pokrenuti parnični postupak za naknadu nematerijalne štete, jer smatra da su mu uvrede izrečene u lokalnom listu nanele duševne patnje i povredile ugled.

D. Knežević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi