Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prošle godine ubijeno 110 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2010.

Izvor: Radio televizija Srbije

Prošle godine ubijeno 110 novinara


Prošle godine je ubijeno 110 novinara tokom obavljanja posla širom sveta, navedeno je u izveštaju Međunarodnog instituta za štampu, sa sedištem u Beču.

To je najveći broj od 2000. godine, istakao je Institut u godišnjem izveštaju objavljenom u Beču.

Iran se u izveštaju pominje kao zemlja sa najvećim brojem hapšenja novinara. Više od sto izveštača i blogera je tamo uhapšeno od održavanja predsedničkih izbora u junu.

Azija se sa 55 ubijenih novinara pominje kao "smrtonosni region", zatim sledi Latinska Amerika sa 28 ubijenih novinara, dok je u Africi život izgubilo 14 pripadnika medija, a u Iraku četiri.

U Evropi je ubijeno sedam novinara, pet u Rusiji, jedan u Turskoj i jedan u Azerbejdžanu.

"Što se tiče ubistva novinara prilikom izvršavanja njihove dužnosti još živimo u dobu varvarstva", poručio je autor izveštaja Entoni Mils.

"Dok je prelazak u novi vek bio propraćen ogromnim tehničkim napretkom nalazimo se, u oblasti ciljanog ubistva novinara, koji samo izvršavaju svoj posao, još duboko u doba varvarastva", naglasio je Mils.

Inače, najopasnija zemlja po novinare su bili Filipini, gde je prošle godine ubijeno 38 novinara i to samo u novembru 30, a slede Meksiko (11), Somalija (9), pa Pakistan, Kolumbija, Rusija i Honduras.

U izveštaju Instituta piše da je došlo do novog razvoja u ratnim regionima kao što su Irak, Avganistan i Pakistan, gde su novinari izloženi ciljanim napadima.

"To je promenilo izveštavanje o tim konfliktima i manje se o tome izveštava i izgubilo se razumevanje za te kompleksne događaje", upozorio je Mils.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi