Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio skuplji, TV jeftina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2010.

Izvor: Pregled

Radio skuplji, TV jeftina


Valjevo - Na aukciji, zakazanoj za 19. februar, u Agenciji za privatizaciju naći će se i oba valjevska državna medija – Radio-Valjevo po treći, Televizija Valjevo po drugi put.

Ukupna procenjena vrednost 70 odsto kapitala Radio-Valjeva koji se privatizuje iznosi skoro 378 hiljada evra, a početna cena biće 5,87 miliona dinara, što je nešto više nego na prethodnoj decembarskoj aukciji (5,77 miliona) kada nije bilo zainteresovanih kupaca. Zanimljivo je da je to, valjda jedinstven slučaj u srpskoj privatizacionoj praksi da neka firma posle dva neuspešna pokušaja prodaje umesto pojeftini, podiže cenu.

Utvrđeni minimum investicija u Radio-Valjevo je 403 hiljade dinara. Javno informativno preduzeće Radio-Valjevo od imovine poseduje zgradu površine 388 kvadratanih metara u koju je smešten srednjotalasni predajnik i nešto manje od dva hektara zemljišta u Beloševcu, kao i stan od 30 kvadrata u Valjevu. Najznačajniju opremu predstavlja emisiona UKT i srednjotalasna oprema, poprilično vremešna i zastarela studijska tehnika (tri studija opremljena pretežno prastarim magnetofonima „študer“ sa analognim zapisom tona, monomiksetama, nekoliko davno zastarelih računara, kao i tri putnička i jedno teretno vozilo, koja su davno proslavila punoletstvo. Firma ima 28 zaposlenih, od kojih je osmoro s visokom stručnom spremom, u 2008. godini iskazala je neto gubitak od 20.000 dinara. Ukupan poslovni prihod bio je 11,8 miliona dinara (144,6 hiljada evra), a rashod 12,4 miliona dinara (152 hiljade evra). Radio-Valjevo ima lokalnu frekvenciju za emitovanje programa.

Početna cena za Javno preduzeće Regionalna televizija Valjevo na predstojećoj aukciji biće 147 hiljada dinara, što je polovina od početne cene s prethodne (289 hiljada), uz obavezni minimum investicija od 1,35 miliona dinara. Ukupna procenjena vrednost kapitala, koji se privatizuje iznosi 1,47 miliona dinara ili 15,1 hiljada evra. Ova firma sa 16 zaposlenih, od kojih je dvoje s visokom stručnom spremom, ne poseduje nikakvu imovinu, a najznačajnija oprema su joj tri kamere, emisioni računar, audio-video mikser... Ukupni poslovni prihodi Televizije Valjevo, koja ima dozvolu za emitovanje programa na lokalnom području, u 2008. godini bili su 11,1 milion dinara (136,4 hiljade evra), a rashodi 11,7 miliona dinara (143,3 hiljade evra). Po završnom računu za 2008. godinu zabeležen je neto gubitak od 526.000 dinara.

TV Valjevo je nastala posle oktobarske revolucije 2000. godine kada je nasilno preuzet lokalni program RTS-a. Potom je konfiskovan deo opreme i prostora RTS-a. Sve to dovelo je do sudskih sporova, a pravi iznos duga se ne zna, ali se pominju milionske cifre u dinarima. Oba valjevska državna elektronska medija su podstanari. Radio-Valjevo se pre nekoliko godina olako odreklo prelepe zgrade u centru grada u koju je s listom „Napred“ delio od osnivanja. Vraćanje zgrade, koja je dobijena na trajno korišćenje, opštini je objašnjavana tada da to čine da „nas zbog prostora ne kupi neki tajkun“. Činjenica je da je list „Napred“ kupio lokalni biznismen koji do tada nije imao nikakve veze s informisanjem.

Ukoliko i na ovoj, trećoj aukciji ne nađu kupce Radio-Valjevu, gotovo izvesno, preti stečaj, odnosno likvidacija, a TV će sačekati još jednu aukciju.

Slobodan Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi