Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbog privatizacije RTV Pančevo strepi od „tajkunizacije”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2010.

Izvor: Politika

Zbog privatizacije RTV Pančevo strepi od „tajkunizacije”


Pančevo – Dan pre no što će biti objavljeno da je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji lista „Pančevac” Cvijeti Marković, pančevačka gradska uprava primila je podnesak sa potpisom Tatjane Jelesić, direktorke RTV Pančevo, kojim se trži da grad zalegne kako bi se još jednom odložio već zahuktali proces privatizacije pančevačkih elektronskih medija.

Aukcija za RTV Pančevo bila je, među prvima, objavljena još s proleća 2006. godine. Odbornici, tada Skupštine opštine, reagovali su munjevito – opština je tražila da se postupak odmah obustavi, bar dok se radio i televizijskim stanicama ne dodele frekvencije, jer bi im tada i cena bila viša. Reagovalo je i Izvršno veće Vojvodine, tražeći da se za osam radio i televizijskih stanica severne pokrajine odloži privatizacija, jer emituju program i na jezicima nacionalnih manjina, a razumno je očekivati da će, ako budu prodate, takvu vrstu informisanja nove gazde ugasiti. Sa tim se složila i Vlada Srbije.Agencija za privatizaciju je, čekajući izmene Zakona o radio-difuziji, još dva puta za po 180 dana pomerala rok za privatizaciju ovih RTV stanica. Kako direktorka RTV Pančevo kaže, početkom marta ističe rok trećeg odlaganja, Zakon o radio-difuziji nije izmenjen, a privatizacioni savetnik je imenovan, što govori da se postupak koji prethodi konačnoj promeni vlasnika više neće moći odlagati.

– Nažalost, naša bojazan da bi i moguća privatizacija RTV Pančevo mogla biti neuspešna temelji se na lošim iskustvima do sada privatizovanih elektronskih medija. Nijedan, posle sticanja novog vlasnika, nije se mogao podičiti napretkom. Svi su otišli korak nazad, a neki su i ugašeni. Ako ovaj grad ima interesa da mu građani budu dobro informisani, a ne da gledaju proročice i nagradne igre koje gazdi donose pare, morao bi da se uključi u sve što sledi – kaže Tatjana Jelesić.

Ako su gradovi i opštine do sada na ovom polju uglavnom bili indiferentni, nisu radio i televizijski poslenici. Nedavno je, zahvaljujući predlogu radio i TV kuća iz Niša, Kragujevca, Novog Pazara, Vranja i Pančeva, koje su javna preduzeća, formulisana takozvana kragujevačka inicijativa, koja zagovara formiranje ovih preduzeća po sistemu: novom vlasniku 40 odsto akcija, opštini, odnosno gradu 30 i isto toliko procenata akcija zaposlenima. Ubrzo se shvatilo da predlog ima bar jednu manjkavost: postavilo se pitanje ko će kupiti medij u kome ima tek 40 odsto kapitala.

Pančevci sada predlažu da opštine, odnosno gradovi kao osnivači, od lokalnih i regionalnih RTV stanica formiraju javne servise, koji bi se finansirali pretplatom ili bi postali deoničarska društva.

Nemanja Rotar, gradski većnik, zadužen za informisanje, na nedavnom sastanku posvećenom diskusiji o predlogu strategije razvoja informisanja u Pančevu rekao je da će grad podržati inicijativu da se privatizacija RTV Pančevo odloži još jednom, zahtevajući da se u zakon ugrade normativi ko i pod kojim uslovima može kupovati medijske kuće značajne za informisanje lokalnih sredina.

M. Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi