Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Splavovi „potopili“ politiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2010.

Izvor: Danas

Splavovi „potopili“ politiku


Beograd - Tokom prošle godine i od početka 2010. u Srbiji je bilo akreditovano 250 privremenih novinara-dopisnika iz inostranstva, dok je stalnu akreditaciju tokom ovog perioda dobilo njih 50, rečeno je Danasu u Ministarstvu kulture.

Prema njihovim podacima, Sektor za medije Ministarstva kulture, kao jedino mesto za akreditovanje stranih novinara, samo u toku 2009. akreditovao je 200 dopisnika, dok status stalnih inostranih dopisnika u Srbiji ima ukupno 233 novinara i njihovih saradnika. Broj stalno akreditovanih dopisnika veći je nego ranije i oni su uglavnom zaduženi ne samo za Srbiju, nego i za ceo region.

Zorica Povrenović, savetnica u Sektoru za medije zadužena za akreditacije inostranih dopisnika, objašnjava za Danas da na prvom mestu interesovanja stranih medija nije isključivo politika već i neke druge oblasti. Kako kaže, za razliku od prethodnih godina, osim izveštavanja o aktuelnim političkim dešavanjima, strani novinari se sve češće interesuju i za teme iz ekonomije, turizma, ekologije, sporta, kulture, ali i putopisne reportaže.

- Sabor trubača u Guči ili Egzit festival u Novom Sadu svake godine sve češće posećuju inostrani novinari i snimatelji i postali su događaji o kojima se tradicionalno piše u stranim medijima. Privremeni dopisnici često dolaze i na dva-tri dana, kako bi odradili već unapred zakazani intervju ili napravili reportažu o noćnom životu Beograda. Naime, poslednjih godina priča o splavovima je veoma popularna tema - ističe Povrenovićeva. Ona dodaje da su svi strani novinari dužni da se akredituju u Ministarstvu kulture, jer je ova akreditacija „praktično njihova dozvola za rad i legalno obavljanje njihove novinarske delatnosti na teritoriji Srbije“.

Kada je reč o stalnim dopisnicima, sagovornica našeg lista napominje da oni na osnovu rešenja o registraciji stalnog inostranog dopisnika, izdatog u njihovoj službi, regulišu i svoj boravak u našoj zemlji.

- Ukoliko se strani novinari ne akredituju, dovode sebe u situaciju da ne obave zadatak zbog kojeg su došli, odnosno da ne mogu izveštavati bez akreditacije sa određenih skupova. Takođe, bez naše akreditacije, onemogućen im je ulazak u institucije Vlade Srbije, kao mesta njihovog izveštavanja, bilo da je reč o konferencijama za novinare ili nekim drugim manifestacijama - ističe Povrenovićeva.

Rade Ranković, dopisnik Glasa Amerike, kaže za Danas da su u centru pažnje evropske integracije, kao i borba protiv korupcije i dodaje da postoje i neke novinarske konstante, koje su takve i u životu Srbije

- Hag, Kosovo, evropske integracije, NATO, teme koje će još dugo biti aktuelne.

Prema njegovim rečima, izbor tema pratio je i faze kroz koje je prolazila Srbija u poslednjih desetak godina. On navodi da su aktuelne teme do 2003. bile Milošević, Šešelj i prethodni režim, ali se o tome sve ređe izveštava.

- Svojevremeno su bile aktuelne teme kao što su sukobi DS i DSS u Vladi. Sporenja ove dve stranke nisu prestala, ali su u međuvremenu izgubila na važnosti, pa su i ispala iz fokusa ne samo Glasa Amerike, već i svih medija - napominje Ranković.

Antrfile : Vlajić: Srbija postaje mirnija država

Đorđe Vlajić, dopisnik BBS-ja iz Beograda, kaže da Srbija postaje „mirnija i uređenija država“ i da nema više ratova, zbog čega je smanjen interes strane javnosti za ovdašnja dešavanja. Prema njegovim rečima, teme koje interesuju strane medije su češće odnosi sa regionom, jer mnogi strahuju da je to moguće žarište u Evropi.

- Aktuelne teme za nas su one koje su svakodnevno „na dnevnom redu“ i u Srbiji. Reč je o tranziciji, približavanju Srbije Evropskoj uniji, dešavanjima na političkoj sceni, ekonomiji, Kosovu, ratnim zločinima, kriminalu - objašnjava Vlajić.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi