Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RATEL: Ugašeno 70 piratskih stanica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2010.

Izvor: B92 onlajn

RATEL: Ugašeno 70 piratskih stanica

RATEL: Ugašeno 70 piratskih stanica

Beograd - RATEL je u poslednjih godinu i po dana ugasio 70 nelegalnih piratskih TV i radio stanica.

U Ratelu, koji je jedini ovlašćen da vrši merenje etra putem kontrolno-mernih centara ili pokretnih kola i ustanovi gde postoji zauzeće frekvencije za koju nije izdata dozvola, navode i da je gašenje piratskih operatera "promenljiva kategorija" jer dok se pojedini emiteri gase, drugi počinju da emituju program.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić rekao je da je "najverovatnije pronađen način da se piratski emiteri zaustave u svojoj nelegalnoj raboti", i da se nada relativno skorom rešavanju problema piratskog emitovanja u Srbiji.

On je naveo da će članom 14 Zakona o javnom informisanju pokušati da se stane na kraj piratskom emitovanju radijskog i televizijskog programa.

U članu 14 se navodi da svi mediji koji nisu ubeleženi u registar javnih glasila moraju da prestanu sa radom, a ukoliko to ne učine tužilaštvu se daje mogućnost da od suda traži privremenu meru na osnovu koje policija izvršava plenjenje opreme sa koje se vrši nelegalno emitovanje programa, obijasnio je Karadžić.

On je rekao da su RRA i Ratel čekali da prođe rok za upis u registar javnih glasila i najavio da će tužilaštvu biti poslati zahtevi da sprovede član 14 i zatraži od suda izricanje privremene mere kojom se daje nalog policiji da zapleni opremu onih za koje se utvrdi da nelegalno emituju program.

Karadžić je naveo i da prema Zakonu postoji rok od svega 12 sati za reakciju na osnovu prijave.

On je rekao da su RRA i Ratel pripremili adekvatnu dokumentaciju iz koje se vidi ko emituje program bez dozvole, kao i izvode iz registra, i naveo da očekuje munjevitu reakciju svih onih koji će biti nadležni da sprovedu zakon.

Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi