Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poništena privatizacija "Pančevca"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2010.

Izvor: B92 onlajn

Poništena privatizacija "Pančevca"


Beograd - Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji "Pančevca", najstarijeg nedeljnika na Balkanu jer kupci nikada nisu uplatili drugu ratu.

Biznismen Dobrosav Marković i članovi njegove porodice su pored "Pančevca" u protekle četiri godine kupili još četiri velika poljoprivredna preduzeća u Pančevu i okolini, koja su, kako tvrde predstavnici sindikata, potpuno uništili.

Ni dve godine nakon nakon privatizacije, većinski vlasnici lista "Pančevac" nisu platili drugu ratu od ukupno 2,2 miliona evra, koliko su izlicitirali za vlasništvo nad najstarijim balkanskim nedeljnikom.

Iako je rok za uplatu druge rate istekao u februaru prošle godine, tačno godinu dana bilo je potrebno Agenciji za privatizaciju da raskine ugovor sa Cvetom Marković, suprugom biznismena Dobrosava Markovića.

"Jedna rata bila je oko 3.6000 evra. Trebalo je platiti još blizu 2 miliona evra, verovatno je procena vlasnika, ne govorim u njegovo ime, ali verovatno je procena da izađe iz celog posla jer je ceo posao preskup“ , rekao je Zoran Spremo, direktor "Pančevca".

"Mi čekamo predstavnika akcijskog fonda koji će nam razjasniti šta i kako dalje", rekao je on.

Od privatizacije, "Pančevac" je prošao kroz velike probleme, cepanje redakcije i stvaranja novog nedeljnika "PRES", problema s prostorijama, optuživanja za pristrasnost i kršenje etičkih normi, kao i brojnih sudskih procesa koji su vođeni.

Marija Andrić, mali akcionar i nekadašnja urednica "Pančevca", koja je s grupom radnika napustila taj nedeljnik nakon privatizacije, pita se šta će sada biti s a nedeljnikom koji je u međuvremenu ušao u velike kredite, ali i šta je s parama koje je to preduzeće zaradilo, a kojih, kako kaže, nema nigde

"Gazda je, to se zna, odnosio pare, nisu davani fiskalni računi, davani su paragon blokovi, nije platio ratu, podigao je dva velika kredita i opteretio 'Pančevac'i sada je agencija poništila privatizaciju“, kaže Andrićeva.

Pored "Pančevca", Dobrosav Marković i članovi njegove porodice, kupili su ili stoje iza kupovine još četiri velika preduzeća iz Pančeva i okoline u periodu od 2006-2008. godine.

Radi se o preduzaćima "Seme Tamiš", AD Tamiš, AD Vojvodina iz Starčeva i AD Dolovo.

U gradskom savezu samostalnih sindikata kažu da je princip iz "Pančevca" primenjen i na ta preduzeća – kupuju se na osnovu bankarskih garancija na više godisnjih rata, koje se nikada ne plate do kraja iskoriste i ostave da propadnu.

"Ti je kupuš na šest godišnjih rata, upadneš u firmu, samo si dao jedan depozit i odmah putem raznih malverzacija, uz pomoć ćerki firmi, dolaziš do otuđenja sredstava, pranja novca, sve se rasprodaje, sve se uništava, stavlja pod hipoteku i od tih novca plati rata ili dve, dok sve ostalo ide na neku drugu stranu", kaže Franja Orešković, sekretar Saveza samostalnih sidikata Pančeva.

Dobrosav Marković nije hteo da priča pa smo ostali uskraćeni za informacije o "Pančevcu", ali i o informacijama o ostala četiri preduzeća koja su u vlasništvu Dobrosava Markovića i njegove porodice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi