Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad pop Bogdan preti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Kad pop Bogdan preti


Šabac - „Slobodno joj poruči: čim je budem sreo na ulici polomiću je! Istolerisao sam joj mnogo kada je o meni pisala. Ali sada, kada kao vlasnik medija, imam uvid u stanje u novinarstvu, obrisaću put sa njom! Zapamtiće ona popa Bogdana! Šta joj u životu treba da izaziva sudbinu? Polomiću joj obe noge kad je sretnem u naselju Benska bara i rasuću je po asfaltu!“

Ovo je poruka koju je našem novinaru Aleksandri Delić, dopisniku „Novosti“ iz Šapca, prekjuče uputio sveštenik SPC Bogdan Simanić (46), jedan od vlasnika šabačkog nedeljnika „Glas Podrinja“.

Delićeva je odmah, po dogovoru sa Redakcijom, Policijskoj upravi podnela prijavu na zapisnik. Već danas o slučaju će obavestiti i Više javno tužilaštvo u ovom gradu.

Simanićeve pretnje upućene su posle teksta „Loš glas o Glasu Podrinja“, u kojem se navodi da je protiv Simanića i drugog vlasnika „Glasa Podrinja“, podneta policijska prijava za zloupotrebu službenog položaja „teška“ 4,6 miliona dinara.

- Simanić je urlao u telefon. Nije se ni predstavio. On je moj bivši poslodavac i verovatno je zbog toga odlučio da kontaktira mene. Između pretnji, pljuštale su psovke! Morala sam brzo da reagujem, jer ni sama nisam sigurna na šta je taj čovek spreman. Dok je razgovor trajao, pored mene bio je suprug Milan, koji je sve čuo i spreman je da to potvrdi policiji - ispričala je Tatjana Cvejić, novinar „Blica“, kojoj se prvo obratio sveštenik Simanić.

Kontroverzni sveštenik Bogdan Simanić u žižu javnosti dospeo je krajem 2005. godine, kada su njegovi parohijani od vladike Lavrentija peticijom zatražili da im dodeli drugog popa. Ovoga su optuživali da se, pored svešteničkog poziva, bavi i privatnim biznisom. Navodno, kasnio je na opela, zaboravljao za slave i daće, udvarao se ženama, pa čak i delio ginekološke savete o ispiranju „hipermanganom“.

„Novosti“ su pisale da im je Lavrentije izašao u susret i Simaniću oduzeo parohiju. Ali ne i mantiju. Istovremeno, Simanić se već „probio“ kao biznismen. U užem centru grada sazidao je nekoliko višespratnica na uglovima najatraktivnijih ulica, a njegova firma, za koju nismo mogli da ustanovimo da li još uvek funkcioniše, zvala se „Ugao“.

Pred sedištem preduzeća, februara 2006. godine, nepoznati napadači bacili su bombu. Tek što se i ta afera stišala, u martu 2007. godine popadija Sanja Simanić protiv supruga je podnela prijavu zbog nasilja u porodici. Posle teških batina, više dana provela je na Odeljenju za neurologiju Opšte bolnice, gde je prihvatila razgovor za „Novosti“ i bukvalno otvorila dušu. Sa lečenja otišla je u „Sigurnu kuću“ za žrtve nasilja, i dobila posao u „Soko Štarku“ u Beogradu. Posle nekog vremena, ipak se vratila mužu.

Simanić nije krio ambicije da se oproba u javnom životu, a posebno u upravljanju medijima. Tako je u novembru 2007. godine, u konzorcijumu sa Slobodanom Teodorovićem, kupio nedeljnik „Glas Podrinja“. Koliko je uticajni nedeljnik bio bitan, govori i činjenica da je „Glas Podrinja“ plaćen 59 miliona dinara ili 84 puta više od početne cene!Ubrzo, učestale su i čarke između Simanića i Teodorovića, o kojima se naveliko priča u gradu. Krajem prošle godine, u firmu su stigli pripadnici OKP Policijske uprave u Šapcu, koji su pročešljali dokumentaciju i našli da su vlasnici oštetili „Glas“ za 4,6 miliona dinara. Usledilo je podnošenje krivične prijave Višem javnom tužilaštvu, novinski tekstovi, pa pretnje...Pop nastavlja da preti. Ali, i nad popom ima pop!

Antrfile : Sprečiti napade na novinare

Redakcija „Novosti“ najoštrije osuđuje pretnje upućene njenom dopisniku. Delićeva je ozbiljan novinar i vrstan profesionalac. O ovom slučaju obavestiće sve instance, novinarska udruženja i nadležne državne organe. Apelujemo da se u što kraćem roku preduzmu sve neophodne mere i spreče napadi na novinare i profesiju, koji se šire po Srbiji.

Članovi Aktiva novinara Podrinja Udruženja novinara Srbije juče su istakli da je „ovakvo ponašanje neprimereno prema bilo kojem novinaru, a posebno prema profesionalcu kakav je Delićeva“. „Od nadležnih se očekuje da hitno zaštite koleginicu od lokalnih bahatlija, kojima je potrebniji mrak na TV ekranima i belilo umesto istinitih novinskih tekstova.“

V. N.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi