Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska imperija Lukić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Medijska imperija Lukić


Televizija Smederevo prodata je u Agenciji za privatizaciju za 42 miliona dinara, tačnije, po ceni 470 puta većoj od početne.

Prvobitna cena za 70 odsto društvenog kapitala televizije na drugoj aukciji, u kojoj su se nadmetale četiri osobe, bila je 90.000 dinara, odnosno nešto manje od 1.000 evra, a prodata je za gotovo 450.000 evra.Ovo je neočekivano visoka cena na aukciji, ako se zna da je procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje 451.000 dinara. Sumu je izlicitirao Milan Lukić, biznismen iz ovog grada, koji je u izjavi posle licitacije naveo da zastupa konzorcijum firme iz Nemačke koja se bavi televizisjkom produkcijom i dva fizička lica iz Srbije.

Lukić nije želeo da otkrije indentitet novih vlasnika, osim da je jedan od njih dugogodišnji televizijski radnik.

- Sa konzorcijumom koji zastupam razgovaraću o izlicitiranoj ceni koja je dostigla visok nivo, jer su neki učesnici imali zadatak da manipulišu i dižu cenu, a ne želju da stvarno kupe televiziju. To su spekulacije iza kojih stoje neke političke partije u Smederevu, i koje se dešavaju kada je privatizacija televizije u pitanju - kaže, za “Novosti”, Milan Lukić.

Nije nemoguće da ovde ne bude kraj transakcije posle koje bi i poslednji lokalni medij prešao u privatne ruke. Ovih dana znaće se hoće li konzorcijum koji zastupa Lukić prihvatiti da kupi ovaj medij po izlicitiranoj sumi. Ukoliko od toga odustane, moraće da plati penale u iznosu od 30 odsto postignute cene.

Televizija će biti ponuđena drugoplasiranom na aukciji, Jovici Šešlaku, nekadašnjem direktoru TV Smederevo, koji takođe zastupa konzorcijum više fizičkih lica. U aukciji je učestvovao i Vladan Biksupljanin, pomoćnik gradonačelnika Smedereva iz “Koalicije za bolje Smederevo”, čiji je lider Milan Lukić, i Željko Barišić, vlasnik Veterinarske stanice u Smederevu.

Prethodna aukcija, zakazana za 11. novembar, odložena je samo dan ranije, a prema glasinama, za kupovinu su bili zainteresovani “konzorcijum” političkih stranaka i grupa građana na vlasti. U međuvremenu, vlast DS, SPS “Pokret za Smederevo i “Koalicija za bolje Smederevo” raspala se.

Vrtoglavi skok cene na aukciji, prema nekima, politički je pokušaj da se Lukić spreči da postane lokalni “medijski mag” sa tri medija u vlasništvu. Milan Lukić, javna je tajna, stoji iza privatizacije još dva lokalna medija.Nedeljnik “Naš glas”, koji ima 600 kvadrata poslovnog prostora, za 35 miliona dinara kupila je firma “Zodufin”, čiji je vlasnik, nezvanično, Milan Lukić. Radio Smederevo, koji takođe raspolaže sa 500 kvadrata ekskluzivnog prostora u centru grada, kupljen za 5,3 miliona dinara, u vlasništvu je njegovog sina Marka Lukića.

Vlasnik i osnivač Televizije je lokalna samouprava. Ima 43 zaposlena, od kojih troje sa visokom stručnom spremom, i oskudnu opremu, i nema ni kvadrat poslovnog prostora.

Antrfile : Direktor zadovočlan prodajom

- Ovako visoka cena dokazuje da smo važni za grad, da smo dobro radili, što me raduje. Zahvaljujem se u ime radnika građanima koji su nas svih ovih godina izdržavali, jer smo finansirani iz budžeta grada koji se puni novcem Smederevaca - kaše direktor TV Smederevo Igor Đokić.

Televizija je iz budžeta mesečno dobijala apanažu u iznosu od milion i po dinara.

J. Ilić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi