Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Potraga za novim vlasnikom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2010.

Izvor: Politika

Potraga za novim vlasnikom


Pančevo – Najskuplje plaćeni lokalni medij u Srbiji od prošlog petka više nije u vlasništvu porodice Marković.

Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor potpisan februara 2008. sa Cvijetom Marković o kupovini nedeljnika „Pančevac“ za 181 milion dinara, ili prema tadašnjem kursu 2,2 miliona evra.Porodica Marković nije uspela da uplati drugu ratu (oko 360.000 evra) koja je davno dospela za naplatu, i pored toga što je Agencija za privatizaciju odložila rok za izmirenje računa.

Zoran Spremo, direktor „Pančevca“, kaže da je o raskidanju kupoprodajnog ugovora saznao iz sredstava informisanja prošlog petka, a nešto kasnije tačnost informacije potvrdio mu je Dobrosav Marković, vlasnik i predsednik Upravnog odbora „Pančevca“.

Nastojeći da smanji izdatke, Marković je tražio od zaposlenih, polovinom prošle godine, da se dobrovoljno odreknu četvrtine plate, jer na osnovu socijalnog programa koji je potpisao, zarade nisu smele biti menjane dve godine nakon prodaje. Zaposleni, njih 15, potpisalo je zahtev, ali su plate i dalje više nego pristojne za novinsku delatnost i sada je njihov prosek 57.000 dinara.

U trenutku privatizacije „Pančevac“ je imao 29 zaposlenih. Tokom protekle dve godine vođeni su sudski sporovi između „Pančevca“ i drugih pančevačkih lokalnih novina koje su počele da izlaze odmah po privatizaciji „Pančevca“. Deo zaposlenih u „Pančevcu“ koji je kao konzorcijum pokušao na licitaciji da se domogne nedeljnika, pošto je izgubio trku, počeo je da izdaje „Pančevac pres“, ali im je sudskom presudom ime oduzeto, pa su nastavili sa izdavanjem „Pančevačkog pres centra“.

Uprava „Pančevca“ podnela je i odštetni zahtev kolegama iz konkurentskog lista zbog zloupotrebe imena njihovih novina. Vrednost odštetnog zahteva je 21 milion dinara, ali je Osnovni sud vrednost odštete smanjio na 150.000. Po žalbi „Pančevca“, očekuje se odluka Višeg suda.

Direktor Zoran Spremo kaže za „Politiku“ da Akcioni fond, kao novi vlasnik „Pančevca“ nema razloga za brigu, jer novine sa tiražom od 13.000 primeraka i velikim brojem zakupljenih stranica, i dalje veoma dobro posluju. Potraga za novim vlasnikom se nastavlja.

M. Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi