Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spektar - i za gledanje i za čitanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2010.

Izvor: Politika

Spektar - i za gledanje i za čitanje


Sutra, na svoj 106. rođendan, „Politika” će se predstaviti čitaocima u novom izdanju – s drugačijom organizacijom rubrika u štampanom izdanju i uvođenjem nove rubrike, Spektar.

Na ukupno pet strana, kojima će započinjati drugi log (drugi deo) štampanog izdanja „Politike”, u Spektru će se svakog dana nalaziti TV rubrika, programske šeme televizija, ali i sve teme koje su se do sada nalazile na stranama koje su se u „Politici” pojavljivale jednom ili dva puta nedeljno: Ženska strana, Ritam, Medicina, Digitalni svet.

Urednica rubrike Spektar biće Zorana Šuvaković, dugogodišnji novinar „Politikine” Spoljnopolitičke rubrike, čitaocima poznata kao izveštač o temama iz Južne i Severne Amerike i kontrastima između ta dva sveta. Čest je gost i na stranicama Kulturne rubrike, gde je godinama imala stalnu rubriku o događajima u Njujorku i Vašingtonu, intervjuišući neke od najpoznatijih savremenih umetnika iz obe Amerike.

Šta će novo Spektar ponuditi čitaocima „Politike”?

Pre svega aktuelni dnevni pristup takozvanim zabavnim temama. Ekipa iskusnih novinara pratiće događaje iz oblasti zabave, muzike, medicine, kozmetike, mode, tehnologije, dizajna, onako kako se u najboljoj tradiciji nezavisnog novinarstva prate politički, unutrašnji ili svetski događaji. To nikada neće biti promotivni tekstovi bez stručnog pokrića. Teksta će biti manje nego na drugim stranicama, ali ga ne žrtvujemo zarad pravljenja slikovnice. U tome je naša prednost – da publici ponudimo nešto što će uz gledanje i pročitati. Cilj nam je da Spektar ima mnogo toga što se do sada moglo naći samo u skupim specijalizovanim časopisima i da to bude aktuelizovano dnevnim događajima. Posle dugog boravka u Americi, nedavno ste se vratili u Srbiju. Kakav pristup ugledni američki listovi imaju prema temama kojima će se baviti rubrika Spektar?Moram da priznam da se i neki od najčitanijih kultnih listova, kao što su „Njujork tajms”, „Vašington post”, „Los Anđeles tajms”, ali i londonski „Gardijan”, madridski „El pais”, pariski „Mond” ili buenosajreski „Klarin”, dosta muče u pokušajima da zabave i intrigiraju, a da ne pređu na „žutu stranu”. Ponekad namerno radi reputacije kaskaju za tabloidima. Trude se da izbegnu neproverene savete, da ne „pumpaju” događaje, a opet… ako se Džordž Kluni pojavi s novom curom, to će imati svi, od Njujorka do Buenos Ajresa.

Na koji način će „Politika” prilaziti takvim temama? Kako u svemu tome pronaći pravu meru?


Tekst u „Politikinom” Spektru mora da bude jak koliko i slika, uz verodostojne, proverene i najnovije podatke. Videćete, čitaćete, pa ćete i sami reći. Mislim da novine u Srbiji imaju mnogo veću šansu nego štampa u ostalom delu sveta, zasićenom i rečju i slikom. Jer toliko dugo smo živeli u izolaciji i vanrednim okolnostima da je zaista nasušno potrebno otvoriti bar novine za stil i trendove svakodnevice. Dati priliku za razmišljanje o alternativnim vidovima života.

„Politika” je list s najdužom tradicijom na Balkanu čiji su čitaoci osetljivi na promene. Kako ugoditi staroj publici, a istovremeno pridobiti novu?


Ljudi se lako priviknu na promene ukoliko one vode nečem boljem. Ne verujem da su čitaoci „Politike” u tom smislu različiti. A ako smo bolji, aktuelniji, moderniji i raznovrsniji, doći će i novi. Potcenjujemo naše stare čitaoce ako mislimo da nisu zainteresovani za nove stilove, a i našu mladu generaciju ako verujemo da ona ne voli dobar evergrin.

M. A.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi