Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Avalski toranj čeka gromobran
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2010.

Izvor: Politika

Avalski toranj čeka gromobran


Ni posle nekoliko odlaganja zvaničnog otvaranja još nije izvesno kada će Avalski toranj primiti prve posetioce.

Premda je pre mesec dana najavljeno da će Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja izdati upotrebnu dozvolu, loše vreme i gromobranske instalacije zakočile su otvaranje tornja. Gromobranska instalacija kao vrlo osetljiv deo objekga proverava se i očekujem da će ti radovi biti završeni za sedam dana. Posle toga član tehničke komisije zadužen za protivpožarnu zaštitu treba da da pozitivan nalaz. Sve druge kontrole toranj je uspešno prošao, šgo je uslov da izdam upotrebnu dozvolu koja postaje pravosnažna 30 dana od dana izdavanja. Insistiramo da sve bude urađeno prema zakonu objašnjava Aleksandra DamnjanovićPetrović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

Da su padavine i vetar po ko zna koji put prolongirali završne radove potvrdio je i Miloš Bato Milatović, urednik i inicijator akcije obnove Avalskog tornja.

On podseća da je građevinski deo posla odavno okončan i da je u toku postavljanje gromobrana. Više od deset različitih komisija, među kojima su vojska, policija, vatrogasci ali i profesori Građevinskog fakulteta, pregledalo je objekat. Kada bude postavljen gromobran, ostaje da se dostave izveštaji Vladi Srbije i resornom ministru, koji treoa potom da sazove odbor za izhradnju tornja koji će odlučiti o datumu svečanog otvaranja kaže Milatović.

Gromobranske instalacije, smatra Radiša Petrović, izvršni direkgor emisione tehnike RTSa, trebalo bi da budu postavljene do petka, posle čega će nadležne komisije izaći na teren. Nije zahvalno davati prognoze o završetku radova, jer je loše vreme, a reč je o visini od 200 metara. Potrebno nam je dva do tri dana bez kiše i vetra sa temperaturom oko nule, kako bi radnici mogli neometano da obave posao - ističe Petrović.

Na prvi pogled isti kao i prethodni koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, vaskrsli toranj je građen od najkvalitetnijih materijala i najsavremenijom opremom. U odnosu na stari razlikuje se i to što se u podnožju nalazi prostor od oko hiljadu kvadrata sa dva toaleta. U njemu će između ostalog biti suvenirnica, ali i drugi sadržaji koji će posetu učiniti još privlačnijom. U slučaju nestanka električne energije postoji sistem koji se automatski uključuje dok ne stigne struja ili dok se ne aktivira agregat, tako da ne može da se desi da liftovi stanu. Takvih uređaja ima šest u Evropi, a proizvode se u Nemačkoj. Iz kompjuterskog centra pratiće se sva dešavanja u objektu, a uskoro će biti obučeno osoblje koje će rukovati svim tim uređajima - objašnjava Milatović.

Za svečano presecanje crvene vrpce planiran je veliki spektakl na otvorenom sa padobrancima.

D. B. - D. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi