Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nesebična predanost prirodi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2010.

Izvor: Dnevnik

Nesebična predanost prirodi


Udruženje eko novinara „Eko vest“ i Vojvođanska zelena inicijativa tradicionalno dodeljuju priznanja novinarima, koji su pravremenoi istinito informisali javnost i svojim radom dali doprinos unapređenju i zaštiti životne sredine i podizanju ekološke svesti.

Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine za 2009. godinu pripalo je novinarki iz Apatina Sofiji Pualić-Špero, a priznanje za širenje ekološke misli i podizanje ekološke svesti građana dodeljuje se novinarki RTV „Ju eko“ u Subotici Sandri Iršević.

Sofija Pualić-Špero završila je Fakultet političkih nauka-odsek žurnalistika u Beogradu. Radila je u saveznoj redakciji „Komunista“ i „Glasu komune“. Kroz tri decenije bavljenja novinarstvom radila je kao honorarni saradnik svih velikih redakcija u Srbiji: „Večernje novosti“, „Danas“, „Mladost“, „Beogradski radnik“. Sada radi za „Apatinske novine“, dopisnik je „Blica“ i Radio Novog Sada, saradnik „Vojvođanskog magazina“ i „Vojvođanskog ekološkog magazina – VEM“. Dobitnica je nagrade za novinarstvo „Jaša Tomić“ koju dodeljuje Društvo novinara Vojvodine.

Ekološke teme su u žiži njenog interesovanja još od osamdesetih godina, kada su nicali prvi ekološki pokreti. Osim pisanja, ona aktivno učestvuje u radu ekološkog pokreta „Plavi Dunav“ i član je Uduženja ekoloških novinara „Eko vest“.

Pisanje o ekološkim temama često je rizično po novinarski dignitet, naročito ako se novinar bavi konkretnim problemima, koji zadiru u polja interesnih grupa kao što je to uradila Sofija Pualić- Špero. Ona je pokrenula medijsku kampanji koja je sprečila izgradnju spalionice u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ kod Apatina, zbog čega je bila izložena raznim pritiscima.

Od upotrebe zagađujućih tehnologija za preradu sumnjivog otpada, nažalost, nije se odustalo, ali Sofija kaže da je nikavi pritisci i pretnje neće sprečiti da nastavi borbu za čistiju i zdraviju životnu srednu.

Sandra Iršević je još kao studentkinja počela da se bavi novinarstvom u subotičkom nedeljniku „Dani“. Nakon pet godina godina pisanja za lokalni list počinje da radi u RTV „Ju eko“, u informativnom programu i kao urednica i voditeljka polučasovne TV emisije „Lice Subotice“, koja je posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine u lokalnoj zajednici. Bila je dopisnica lista „Press“, a sada radi kao dopisnica našeg „Dnevnika“, „Ekolista“, „EkoNEC-a, „VEM-a“ i saradnik je emisije o ekologiji i zaštiti životne sredine Radio Novog Sada „Pod staklenim zvonom“. Učestvovala je u brojnim seminarima posvećenim edukaciji novinara koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine. Članica je Udruženje eko novinara „Eko vest“ i Upravnog odbora Društva novinara Vojvodine pri UNS-u.

Proteklih godina u saradnju sa Pokretom gorana Subotice organizovala je mnogobrojne akcije na RTV „Ju eko“ kao što su : „Kupite jelku sa busenom“, „Stop plastičnim kesama“, „Stop ambroziji“, „Da se zna ko kosi, a ko ne kosi“, „Drvo generacije“, „Tri drveta za život“ , „Pošumite Suboticu“ ...

Sandra je svojim prilozima, kampanjama, ali i ekološkim akcijama u kojima je učestvovala, umnogome doprinela ne samo boljem informisanju građana o stanju životne sredine, nego i uticala na podizanje ekološke sveti Subotičana i građana Bačke.

Priznanja će biti uručena na promociji godišnjeg izdanja „Vojvođanskog ekološkog magazina-2009.“ - elektronskog magazina za promociju zaštite životne sredine, prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta i podizanje svesti javnosti o potrebi zaštite životne sredine u Vojvodini, koji izdaje Udruženje „Eko vest“, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

A. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi