Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neophodna potpuna izmena medijske regulative
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2010.

Izvor: Danas

Neophodna potpuna izmena medijske regulative


Beograd - Odluka o usklađenosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju sa Ustavom Srbije trebalo bi da bude doneta do kraja marta, jer je ocena ustavnosti ovog akta predviđena u planu rada Ustavnog suda za prvo tromesečje 2010. godine, kaže za Danas Dejan Milić, portparol Ustavnog suda Srbije.

Predstavnici novinarskih udruženja očekuju da Zakon bude proglašen neustavnim, nakon čega bi trebalo da usledi donošenje novog zakona, kao i potpuna izmena medijske regulative u Srbiji. Primedbe se odnose na zabranu prenosa osnivačkih prava medija, ali i na odredbu kojom se, uz novčanu kaznu, predviđa i gašenje medija u slučaju neregistracije u Agenciji za privredne registre. Među spornim odredbama je i visina kazni, koje bi mogle da utiču i na prestanak rada medija.

Sagovornici Danasa ističu i da su postojeći medijski zakoni međusobno neusklađeni, kao i da zavise od političke volje. Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže za Danas da ovo udruženje očekuje da će pojedine odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju biti osporene pred Ustavnim sudom.

- Otkako je republički zaštitnik građana Saša Janković inicirao ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, NUNS je tražio da se ova inicijativa razmatra po ubrzanoj proceduri, jer je to važno za medije i novinare u Srbiji. Određene odredbe ne doprinose razvoju sistema informisanja u Srbiji i otežavaju posao i položaj medija i novinara - kaže Raković.

On ističe da je jedna od spornih odredbi i to što je registracija javnih glasila u Agenciji za privredne registre loše formulisana, jer, pored novčanih kazni predviđa i gašenje medija, što se kosi sa principima demokratije.

- Loše je definisana i odredba o zabrani prenosa osnivačkih prava medija, a to može različito da se tumači. Nije definisano ni samo osnivačko pravo. Zakonodavac je odredbu objašnjavao time da nije reč o ideji zabrane prometa, što je i suprotno pravilima tržišta, nego o sprečavanju zloupotrebe pojedinih vlasnika medija da, usled različitih problema, promenom osnivača izbegavaju obaveze prema državi ili zaposlenima - objašnjava Raković.

Naš sagovornik naglašava da očekuje da Ustavni sud sporne odredbe oceni neustavnim, ali ukoliko ne bude tako, NUNS će nastaviti da insistira na izmeni kompletnog medijskog zakonodavstva, jer je u svakom slučaju neophodno izmeniti i dopuniti postojeću regulativu, ali i doneti potpuno nove zakone.

- Donošen je jedan po jedan zakon, zavisno od političke volje u tom trenutku, a neki od zakona su međusobno neusklađeni i kontradiktorni, zbog čega je neophodna temeljna promena medijskih zakona u Srbiji, bez obzira na to kakva bude odluka Ustavnog suda - napominje Raković.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže za Danas da će, ukoliko Ustavni sud Srbije uvaži argumente domaćih i američkih pravnih stručnjaka i proglasi neustavnim većinu odredbi izmenjenog Zakona o javnom informisanju, UNS predložiti izradu potpuno novog Zakona o javnog informisanju.

Antrfile : Žalićemo se do Strazbura

- Ako Ustavni sud podrži sporna antievropska rešenja, obratićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, opet uz pomoć naših stručnjaka i američke advokatske kancelarije Kovington i Berling, na osnovu čijih preporuka i analiza smo i do sada kritikovali zakon - ističe Smajlovićeva.

I. Tošović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi