Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Politički pritisci i privatizacija najveća muka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 01. 2010.

Izvor: Danas

Politički pritisci i privatizacija najveća muka


Beograd - Lokalni mediji u Srbiji suočavaju se svakodnevno sa političkim pritiscima lokalnih vlasti, nejednakom raspodelom budžetskog novca, nedovršenim procesom privatizacije, kao i sa postojanjem velikog broja nelegalnih emitera, ocenjuju sagovornici Danasa.

Ni posledice ekonomske krize, kako navode, nisu zaobišle lokalne medije, jer su smanjeni prihodi od oglašivača u odnosu na nacionalne emitere, pa se većina manjih medija trenutno bori za opstanak na tržištu. Kako ističu, novac se deli medijima koji su uz vlast, odnosno glasilima koja odgovaraju lokalnim moćnicima i političarima.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kaže za Danas da su najveći problemi lokalnih medija u neregulisanom medijskom tržištu. Prema njegovim rečima, neki lokalni mediji se još nalaze na opštinskom budžetu, dok su pojedini privatizovani, tako da „ne postoji ravnopravna tržišna utakmica“.

- Jedan od problema sa kojima se suočavaju lokalni mediji jeste i postojanje piratskih emitera u etru, uglavnom radio stanica, koji ne plaćaju naknade za emitovanje, za razliku od medija koji rade legalno - ističe Gruhonjić. On dodaje da se lokalni mediji u našoj zemlji suočavaju i sa konstantnim političkim pritiscima lokalnih vlasti i medijskim zabranama, kao što je bilo u Srbobranu i Vršcu.

- Sudeći prema ekonomskim prognozama, 2010. će biti teška godina, jer inače mali deo „marketinškog kolača“ ide na lokalne medije, odnosno ukupno oko pet odsto - objašnjava Gruhonjić.

Vladan Filipčev, predsednik asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokal pres, napominje za naš list da lokalni mediji nemaju mogućnost reagovanja na tržištu, jer „nemaju alat da se odbrane od postojećih uslova zbog ograničenog tiraža“. On dodaje da su lokalni mediji uvek zapostavljeni kada država treba da pokaže koliko joj je stalo do onih koji treba da budu „ogledalo demokratije“.

Filipčev objašnjava da manji mediji u Srbiji često zavise i od lokalnih budžeta, pa samim tim i od moći lokalnih političara.

- Građani imaju pravo da budu informisani u svojoj sredini, kao i da izražavaju svoje mišljenje. Međutim, novac se deli onim medijima koji su uz vlast, koji odgovaraju lokalnim moćnicima i političarima, jer u suprotnom izostaju iz podele budžetskog novca - kaže Filipčev.

Kao novost u problemima, predsednik Lokal presa navodi i posledice ekonomske krize i smatra da će ova godina biti neka vrsta „čistilišta“ za lokalne medije, jer će mnogi sigurno nestati ukoliko država nešto ne preduzme.

- Lokalni mediji teško uspevaju da odgovore na sve probleme, tako da mnogi pokušavaju da pronađu načine da opstanu - dodaje Filipčev.

Antrfile : Smanjenje zaposlenih u TV 5

Aneta Radivojević, direktorka i glavna i odgovorna urednica TV 5 iz Niša, kaže za Danas da se ova televizija, kao i većina, „bavi preživljavanjem“ zbog posledica ekonomske krize. Ona navodi da su veliki oglašivači još prošle godine preusmerili sredstva na nacionalne emitere, a smanjili za lokalne medije. Međutim, kako kaže, „troškovi se ne smanjuju“. Kako objašnjava, TV 5 je kao regionalna televizija već smanjila broj zaposlenih sa dosadašnjih 60.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi