Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova zgrada televizije na novoj aveniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2010.

Izvor: Dnevnik

Nova zgrada televizije na novoj aveniji


Na poslednje dve sednice Skupštine grada usvojeni su regulacioni planovi Ranžirne stanice i dela Novog naselja, onog koji se proteže duž novoizgrađene deonice Bulevara Evrope. Tako se sada već preciznije mogu nazreti uslovi građenja, te budući izgled i sadržaj ovog bulevara duž zapadne ivice, u koji gradski oci polažu velike nade.

Poslednjim izmenama plana Novog naselja, određen je plac za novu zgradu Radio televizije Vojvodine, koja će se nalaziti na Bulevaru vojvode Stepe, severno od bulevara i uz sadašnju prugu. Takođe, na inicijativu Zavoda za izgradnju grada, smanjena je spratnost budućih zgrada duž zapadne strane Bulevara Evrope sa 18 i 20 spratova na 10, što važi za “visinske akcenete”, dok je prosečna spratnost od četiri do šest etaža s potkrovljem. Plan detaljne regulacije stare ranžirne stanice stvara uslove da se od sadašnje Ložionice i njene okoline formira mesto okupljanja i kulturni centar.

Prostor od 10,56 hektara činiće dve celine: poslovanje (trgovina, turizam, ugostiteljstvo, kultura, nauka, lokalna uprava…) i dve potceline sa sadržajima kulture i parkom na jugoistoku, dok će između njih voditi pešačka staza. Ložionica sa okretnicom i sistemom kanala - šina, izgrađena 1911. godine, čuva se kao spomenički kompleks i dominirać e kompleksom namenjenim kulturi. Plan predviđa mogućnost da se polukružni oblik Ložionice dogradi, a kao mogući sadržaj navedeni su muzeji, multimedijalni centar, centar umetnosti s ateljeima, radionicama, izložbenim i scenskim prostorima i slično.

Detalji i poslovnog i kulturnog kompleksa preciznije će biti određeni kroz arhitektonske konkurse. Između buduće zgrade RTVa i Ložionice pružaće se opštegradski linijski centar koji će nuditi trgovačke, ugostiteljske i zanatske usluge, a mesta će biti i za administrativnoposlovne sadržaje. Urbanisti su preporučili da se tu nađe mesta za hotel, banke, predstavništva, agencije...

Prostora će biti i za gradsku upravu, a treba utvrditi gde će se i da li će se naći mesta za muzej, pozorište, bioskop, galeriju i slične prostore. Takođe, preporučeno je da zgrade u ovom, zapadnom delu Bulevar Evrope, budu reprezentativne, tako da se može očekivati, ukoliko investitori budu želeli ili na neki način budu uslovljeni, da ovaj deo grada dobije zgrade nesvakidašnjeg izgleda. Doduše, u njima bi trebalo da samo trećina prostora bude namenjena stanovanju.

Deo između Ložionice i Futoškog puta, takozvana železnič ka kolonija, namenjen je takođe poslovanju i stanovanju, a duž bulevara su planirane zgrade od pet do šest spratova s potkrovljem, dok bi se spratnost smanjivala do dva sprata u dubini bloka, prema Novom naselju.

Na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope, a duž Ledinčake ulice, predviđena je izgradnja poslovnog kompleksa, stastavljenog iz dva bloka i s prilazom iz Ledinačke ulice. Severnije od toga, Novosadski sajam će imati priliku da izađe na Bulevar Evrope i to sa višenamenskom zgradom, namenjenom sajamskim izlagačima, koja bi van priredbi služila i za sport ili kulturne sadržaje.

Ostatak istočne strane Bulevar Evrope u velikoj meri već je izgrađen i to stambenim zgradama.

S. Krstić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi